Svijet

Seehofer: Njemačka ne može stvoriti 5G mrežu bez Huaweija

Autor: Biznis.ba
Seehofer: Njemačka ne može stvoriti 5G mrežu bez Huaweija

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer sugerirao je da njegova zemlja ne može izgraditi mobilnu mrežu 5G bez pomoći kineskog tehnološkog diva Huaweija, najvećeg svjetskog proizvođača telecom opreme, barem za sada  intervenirajući u pitanju koje je izazvalo napetosti između SAD i njihovih saveznika.

Washington vrši pritisak na saveznike da zabrane Hiaweiju rad na stvaranju 5G mreže. Amerikanci navode da kompanija predstavlja špijunsku prijetnju.

Njemačka je, ipak, odlučila da ne zabrani Huaweiju da konkuriše za ugovore o stvaranju 5G mreže, insistirajući umjesto toga da kompanije moraju ispunjavati stroge njemačke standarde, što bi na kraju, ipak, moglo rezultirati isključenjem iz tržišne utrke kineske firme.

Njemačke novine u subotu su navele riječi Seehofera, vodećeg njemačkog sigurnosnog zvaničnika, da je "protiv izbacivanja proizvoda s tržišta samo zbog toga što postoji mogućnost da bi se nešto moglo desiti".

Seehofer je izjavio da Njemačka mora biti zaštićena od špijunaže i sabotaže, ali je procijenio da bi izbacivanje kineskog providera moglo odgoditi stvaranje nove mreže za pet do deset godina, javile su dnevne novine Frankfurter Allgemeine Zeitung.

- Ne vjerujem da možemo uspostaviti 5G mrežu u Njemačkoj u kratkom roku bez učešća Huaweija - izjavio je Seehofer za novine, prenosi Associated Press.

( FENA)