Svijet

Važna vijest za cijeli svijet: SAD danas donosi odluku o kamatnoj stopi

Autor: Biznis.ba
Važna vijest za cijeli svijet: SAD danas donosi odluku o kamatnoj stopi

Prinuđen da uravnoteži posljedice bankarske krize i inflacije koja je i dalje daleko iznad cilja očekuje se da će Fed povećati kamatne stope za još 0,25% kada objavi svoju najnoviju odluku danas popodne.

Ovaj potez bi doveo referentni raspon kamatnih stopa FED-a na 4,75%-5%, što je najviše od 2006. Predsjednik Fed-a Jerome Powell održat će konferenciju za novinare da objasni njihovu odluku..

“Oni su između kamena i nakovnja. Postoji bankarska kriza i zaista je vrlo neugodna pozicija u kojoj se Fed nalazi”, rekao je Wilmer Stith, menadžer portfelja obveznica za Wilmington Trust.

Tokom svog polugodišnjeg svjedočenja pred Kongresom početkom marta, predsjednik Fed-a Jerome Powell rekao je da će jaki ekonomski podaci vjerovatno potaći interes “više nego što se ranije očekivalo”.

Samo nekoliko dana kasnije, banku u SAD-u Silicon Valley Bank (Banka Silicijske doline) FDIC je odveo u stečaj što je označilo drugu najveću banku u historiji SAD-a. Do večeri 12. marta, Fed, Trezor i FDIC su uskočili u zaštitu depozita u banci i, u stvari, depozita širom bankarskog sistema.

Regulatori su također zatvorili Signature banku 12. marta, a prošle sedmice je bankarska industrija organizovala de facto spašavanje problematičnog kreditora First Republic. Akcije First Republica su u ponedjeljak dosegle rekordno nizak nivo jer investitori strahuju da će banka biti četvrta američka banka ovog mjeseca koja je propala.

Proteklog vikenda, švicarski bankarski divovi UBS i Credit Suisse spojili su se sa ciljem da se ojača evropski bankarski sistem. Fed je ponovo izdao saopštenje u nedelju navečer – ovog puta o globalnim linijama razmjene kako bi osigurao da likvidnost dolara ostane u izobilju širom svijeta.

Također, američka banka First Republic Bank nastojala je osigurati “kapitalnu infuziju” shodno zabrinutosti za bankarski sektor, a s druge strane, vlasti razmatraju korake kako bi ojačale finansijsku stabilnost.

Ipak, od utorka ujutro, podaci iz CME grupe pokazali su da investitori stavljaju 85% šanse da Fed podigne stope za 25 baznih poena u srijedu.

“Ako zaustave i preokrenu povišenje kamatnih stopa, to bi moglo dovesti do toga da tržišta povjeruju da se ne bore protiv inflacije kada je inflacija još problem, dajući vam veće stope na hipoteke i troškove finansiranja korporacija”, rekao je Stith.

Nakon godinu borbe protiv inflacije jednim alatom (više kamatne stope), Fed je morao da se bori protiv potpuno novog izazova u samo posljednjih 10 dana.

Dok se Fed “borio” višim kamatnim stopama protiv inflacije, u isto vrijeme su vlasti Fed-a bile pod optužbama za njihovo podizanje.

Osim što će objaviti svoju najnoviju odluku o kamatnim stopama, Fed će danas otkriti i svoj novi sažetak ekonomskih projekcija (SEP), koji uključuje prognoze zvaničnika o kamatnim stopama, inflaciji, nezaposlenosti i ekonomskom rastu u bilansu ove godine i sljedeća dva, kao i dugoročna očekivanja.

Fed je rekao da će koristiti svoje regulatorne instrumente da se izbori sa finansijskom nestabilnošću, a centralna banka je stvorila instrument za hitne zajmove kako bi ponudila sredstva bankama i osigurala da mogu ispuniti sva povlačenja štediša.

Govoreći pred Senatom prošle sedmice, sekretarica trezora Janet Yellen rekla je da prati stres u bankarskom sistemu kako bi osigurala da se problemi u Silicon Valley Bank i Signatureu ne šire na druge banke.

Yellen je prošle srijede uvjerila poslanike Senata da je američki bankarski sistem “zdrav” uprkos nedavnim propadanjima banaka.

Važno je istaći da su svi ovi finansijski kolapsi uslijedili nakon rasta globalnih zaduživanja predvođenih SAD-om, a u centru krize je američka centralna banka

Biznis.ba / N1