Svijet

Washington zabranio rad kineskog telefonskog operatera na američkom tržištu

Autor: Biznis.ba
Washington zabranio rad kineskog telefonskog operatera na američkom tržištu

Američki regulatori su zabranili rad kineskom operateru China Telecom Ltd. na američkom tržištu kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti usred rastućih napetosti s Pekingom.

China Telecom (Americas) Corp. mora obustaviti pružanje domaćih i međunarodnih usluga u Sjedinjenim Državama u roku od 60 dana, prema nalogu koji je u utorak odobrila Federalna komisija za komunikacije. Komisija je navela opasnost da bi Peking mogao upotrijebiti ovu kompaniju za prisluškivanje ili ometanje komunikacije u SAD-u i “uključivanje u špijunažu i druge štetne radnje protiv Sjedinjenih Država”, prenosi Associted Press.

China Telecom, najveća kineska telekomunikacijska kompanija, imala je ovlaštenje za pružanje telekomunikacijskih usluga skoro 20 godina u Sjedinjenim Državama.

Bidenova administracija nastavila je aktivnosti započete za vrijeme predsjednika Donalda Trumpa da ograniči pristup američkoj tehnologiji i tržištima za kineske kompanije u državnom vlasništvu zbog zabrinutosti da predstavljaju sigurnosni rizik ili pomažu u vojnom razvoju. China Telecom je među kompanijama koje su izbačene s američkih berzi prema Trumpovoj naredbi kojom se Amerikancima zabranjuje ulaganje u njih.

Federalna komisija za komunikacije je 2019. godine saopćila da zbog sigurnosnih razloga planira opozvati licence koje su dva desetljeća ranije dodijeljene China Telecomu i drugom državnom operateru, China Unicom Ltd., dok je odbijen zahtjev za licencu trećeg operatera, China Mobile Ltd.

- Vlasništvo i kontrola China Telecom Americas-a od strane kineske vlade povećavaju značajne rizike za nacionalnu sigurnost i provedbu zakona -stoji u saopćenju Federalne komisije za komunikacije.

( FENA)