Visoka delegacija USAID posjetila Centralnu banku BiH

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić primio je visoku delegaciju USAID-a (United States Agency for International Development), kojom prilikom su razmijenjene informacije o dosadašnjim projektima koje je CBBiH implementirala uz pomoć USAID-a, kao i planiranim aktivnostima.

 

Softić se zahvalio na velikoj pomoći koju je ova organizacija do sada obezbijedila u procesu reformi finansijskog sektora u BiH, te predstavio aktuelni projekt USAID FINRA, koji je usmjeren na jačanje i stabilnost finansijskog sektora u BiH i njegovo usklađivanje sa standardima EU.

– Centralna banka podršku je imala u reformi platnog prometa, a koja se smatra jednom od najuspješnijih reformi u BiH, kao i pri uspostavljanju Centralnog registra kredita fizičkih i pravnih lica i kod drugih projekata, omogućila je CBBiH kvalitetniji rad. Kontinuitet saradnje s USAID-om je nastavljen i putem projekta FINRA – rekao je Softić.

Čestitajući 20. godišnjicu konvertibilne marke, zamjenica pomoćnika administratora Ureda USAID za Evropu i Evroaziju Gretchen Brikle je istakla da Vlada Sjedinjenih Američkih Država cijeni stabilnost i rad Centralne banke, posebno zato što je vitalni finansijski sektor, s brzim pristupom finansijama, bitan i za kompanije i za klijente.

– Više od dvije decenije USAID sarađuje s CBBiH kako bi u partnerstvu izgradili ključne poluge finansijskog sektora, uključujući Centralni registar kredita fizičkih i pravnih lica. Međutim, još uvijek postoji prostor za poboljšanje i USAID će nastaviti podržavati CBBiH u ispunjavanju tih obaveza – potvrdila je Brikle.

Delegaciju USAID-a činili su, pored Birkle, direktor Ureda za ekonomski razvoj pri misiji USAID u BiH Andrew Bogel, zamjenica direktora Ureda za ekonomski razvoj pri misiji USAID-a u BiH Amira Vejzagić-Ramhorst, voditelj projekta USAID FINRA (Financial Sector Reform Activity) David King te tehnički direktor USAID FINRA Marko Škreb, saopćeno je iz CBBiH.

Biznis.ba / FENA