Zahvaljujući podsticajima zaposleno 147 radnika u Banjaluci

U Banjaluci je, uz pomoć podsticaja iz gradskog budžeta, u prošloj godini zaposleno 147 novih radnika, podaci su gradskog Odjeljenja za privredu.

Prema izvještaju ovog odjeljenja koji će se naći na sjednici gradske Skupštine 24. oktobra, podsticaje su u prošloj godini koristili 41 privrednik i 52 nezaposlena lica, za šta je iz budžeta utrošeno 719.810 KM.

Ovo je peta godina uzastopno da se na ovaj način u Banjaluci stimulišu domaći privrednici i nezaposleni, radi stvaranja povoljnijih uslova za poslovanje i održavanja sektora malih i srednjih preduzeća.

Od prošle godine, na prijedlog Savjeta za ekonomska pitanja i razvoj i privrednika grada, usvojen je novi program podsticaja, prema kojem su umjesto subvencija za novo zapošljavanje, uvedene tri nove linije podsticaja radi povećanja produktivnosti i konkurentnosti privrednika u funkciji zapošljavanja.

Riječ je o linijama za sufinansiranje dijela troškova nabavke osnovnih sredstava radi tehnološkog razvoja malih i srednjih preduzeća, za uvođenje standarda kvaliteta s ciljem poboljšanja konkuretnosti i izvoza i subvenciji za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika za obezbjeđenje deficitarnih zanimanja.

“Shodno tome, nije moguće izvršiti komparativnu analizu dodijeljenih podsticaja ranijih godina, ali se može zaključiti da je tokom 2017. godine prosječno po novozaposlenom radniku isplaćeno 4.800 KM i nabavljena je oprema u vrijednosti oko dva miliona KM”, navedeno je u izvještaju o realizaciji programa korištenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja za prošlu godinu.

U prošloj godini je liniju podsticaja za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika u deficitarna zanimanja koristilo šest kandidata.

Za podsticajna sredstva za pokretanje vlastitog posla u 2017. godini su se odlučila 52 nezaposlena lica.

Gradske podsticaje prošle godine koristilo je i 29 privrednika za sufinansiranje dijela troškova nabvake osnovnih sredstava, te njih šest za uvođenje standarda kvaliteta.

Krajem septembra ove godine, uručeni su ugovori o dodjeli ovogodišnjih podsticaja iz budžeta grada, ukupne vrijednosti od oko milion KM, a subvencije je dobilo ukupno 49 privrednika i 46 nezaposlenih građana.

Prvi put ove godine grad je izdvojio 100.000 KM za sufinansiranje nabavke opreme za kabinete šest srednjih stručnih škola za izvođenje praktične nastave.

Biznis.ba