Aluminij skriva teški kriminal: Pokupljen “kajmak“, preduzeće sahranjeno

Da se i aktuelna Uprava mostarskog Aluminija ponaša na način kao i one prethodne i da je u toj kompaniji potpuno bezvlašće, najbolje pokazuje činjenica da su odbili dati uvid Vlade Federacije BiH u novčane transakcije.

Podsjetimo, Vijesti.ba su ekskluzivno objavile odgovor Uprave Aluminija na upit ministarstva energije, rudarstva i industrije u kojem se traži da se Vladi FBIH kao 44 postotnom vlasniku dostave podaci o svim plaćanjima Aluminija i prilivom sredstava za period od 01.01.2019. do 10.07.2019.

U odgovoru Ministarstvu, koji potpisuje direktor Aluminija Dražen Pandža, stoji: U vezi vašeg zahtjeva koji se odnosi na traženje podataka u vezi sa svim plaćanjima u predmetnom periodu, izvještavam vas da je članom 204. Zakona o gospodarskim društvima jasno definirano u koje isprave dioničari i njihovi punomoćnici imaju pravo uvida”.

Bijeg od odgovornosti

Direktorica Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić smatra da kazala Uprava Aluminija odbijanjem da dozvoli uvid u dokumentaciju preduzeća nastoji izbjeći odgovornost za učinjenu štetu.

„Vlada kao vlasnik najvećeg udjela svakako ima pravo tražiti sve informacije o poslovanju i utvrđuje odgovornost za eventualno neodgovorno poslovanje, i to je nešto što bi trebalo redovno da postoji“, kaže Korajlić i dodaje kako se radi o kupovini vremena.

„Izgovori koji su dati za nedostavljanje dokumentacije su samo paravan i kupovina vremena, jer je jasno da su bez obzira na situaciju sada morali barem ranije imati pristup i omogućiti uvid“, zaključila je Ivana Korajlić.

Paradoks i kriminal

Akademik Slavo Kukić kazao je za Vijesti.ba kako je paradoks da menadžment jedne firme svom vlasniku kaže kako on nema pravo uvida u dokumentaciju koja je u vezi s tom firmom, na što god se ta dokumentacija odnosila, pogotovo ako su u pitanju finansijski efekti. Smatra i da je takav nalog došao od onih koji su čitavo vrijeme operirali pojmovima da su Aluminij, Elektroprivreda HZ HB, HT Eronet ne vlasništvo FBiH već Hrvata u FBiH.

“Ne krije li se iza te zabrane ili tog naloga strah da će preko tih informacija koje Vlada FBiH može dobiti, raskrinkati se kriminal koji je sve ove godine u Aluminiju činjen”, pita se Kukić.

Ali, dodaje Kukić, ako su informacije s kojima je izašla uprava Elektroprivrede BiH, a potom i resorni federalni ministar u vezi s cijenom električne energije koja je išla prema Aluminiju tačne, onda te informacije same po sebi nalažu Tužilaštvu BiH i organima gonjena da pozadinu tih cijena struje ispitaju.

On kaže kako zbog javnosti treba ponoviti dio tih informacija.

“Prema ugovorima s Elektroprivredom BiH, Aluminij tokom 2017. dobijao struju od Eektroprivrede BiH po cijeni, prvo od 38 eura da bi ona tokom godije pala na 30 ili 32 eura,a da je uprava Aluminija, iako je cijena struje bila ispod tržišne, raskinula ugovor da bi nedugo zatim s Elektroprivredom HZ HB sklopila ugovor po kojem je cijena struje plaćana 78 eura”, podsjeća on.

Akademiki Kukić naglašava kako neko za to ipak mora odgovarati.

“Ako su te informacije tačne, onda ulazak Tužilaštva BiH je nešto što se podrazumijeva, jer informacije po sebi upućuju na kriminal zbog kojeg neko mora debelo odgovarati”, zaključio je Slavo Kukić.

Gdje je novac

Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik ove stranke kazao je za Vijesti.ba kako je neprihvatljivo da Uprava Aluminija odbija dati Vladi FBiH uvid u dokumentaciju.

„Odgovornost za finansijski slom preduzeća leži na njegovim organima, odnosno na Skupštini i Upravi. Potpuno je neprihvatljivo da Vlada FBiH, kao najveći pojedinačni dioničar, nema uvid u svu dokumentaciju u vezi poslovanja“, kaže Đonlagić.

On dodaje kako je ključna odgovornost i Vlade FBiH praćenje utroška novca koji se “ubrizgavao” iz budžeta u Aluminij d.d. Mostar.

„Sada se vidi da je to bilo kao “sipanje novca u živi pijesak”!“, ističe on.

Đonlagić smatra kako je za bilo kakvu novu ekonomsku operaciju u vezi preduzeća, ključno dobiti odgovor na pitanje: Gdje je novac?

„Za sljedeće ekonomske poteze, strateški će biti imenovanje nove, potpuno stručne, a ne politički dirigovane, Uprave preduzeća“, smatra naš sagovornik.

Državni zastupnik smatra kako je evidentno da je i višegodišnji finansijski kriminal uticao da dođe do gašenja preduzeća.

„Kapital je “curio” iz preduzeća i novac je negdje? Gdje? Ovo znači hitni ulazak svih relevantnih tužiteljskih i policijskih institucija i preispitivanje rada svih dosadašnjih Uprava“, naglašava Đonlagić.

Đonlagić na kraju ističe kako se nada da nećemo svjedočiti još jednoj u nizu bh. ekonomskih priča u kojoj je na kraju “pokupljen kajmak”, a preduzeće “sahranjeno”.

Dugogodišnja kriza

Milan Jovičić, stručnjak školovan u gigantima poput Pechineya u Francuskoj i Siemensa u Njemačkoj, bivši predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara od 2000. do 2004. godine, vijećnik u dva mandata, predratni privrednik i jedan od najistaknutijih intelektualaca Mostara kaže da je teško naći učinkovito rješenje situacije oko Aluminija.

“ Ali sam siguran u jedno; Vlada mora, podhitno donijeti odluku o stečaju”, kaže Jovičić, koji je godinama upozoravao na katastrofalno stanje i kriminal u ovom nekadašnjem gigantu.

On dodaje kako Vlada mora s Aluminijem sačiniti i usvojiti plan i program, planskog pristupa gašenju proizvodnje do završetka stečajnog postupka.

“Ovakva proizvodnja donosi i dalje još veće gubitke, te se Vlada mora pomiriti sa trenutnim troškovima u stečajnom postupku, koji su neminovni, sa aspekta isporuke električne energije”, kaže Jovičić.

On smatra kako u ovakvoj situaciji, naći lucidnog partnera, ma koliki milijarder bio, da sanira sve gubitke i da dalje plaća električnu energiju po cijenama tržišta, za proizvodnju sirovog aluminija, nenormalno je i nerazumno.

“Što bi naši stari rekli “daj Bože kćeri da te aga uzme”, smatra on.

Kada je u pitanju krivična odgovornost onih koji su Aluminij doveli do ovakvog stanja, Jovičić ističe da je u ovakvom našem pravnom sistemu iluzorno govoriti o pljačkašima, koji imaju u džepu putovnicu jer i dosadašnje kriminalce, mnoge, koji se placaju po Hrvatskoj nije moguće procesuirati.

“Poznata je i činjenica, da su iz našega sudstva i mnogi krivični dokumenti iscurili u nepoznatom, po kojima su i Dragan Čović i Milorad Dodik i ini naši vlastodršci, morali biti iza rešetaka”, zaključio je Milan Jovičić.

(Biznis.ba)