Jašarspahić: Dobro se osjećam, krizni štab privrednika nastavlja rad

Predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, kome je na testiranju utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, dobrog je zdravstvenog stanja, trenutno se nalazi u kućnoj izolaciji i kaže da krizni štab privrednika nastavlja rad.

– Dobro se osjećam i trenutno ne mogu da kažem da imam neke izražene i ozbiljnije simptome – nemam povišenu temperaturu, niti otežano disanje. Tu i tamo pojavi se neki kašalj, ali ovo je i vrijeme proljetnih alergija. Međutim, ono što je ključno, znao sam tačno vrijeme kada sam bio u direktnom bliskom kontaktu sa zaraženim, a zbog ostalih kontakta iz svog posla morao sam doći do saznanja da li sam pozitivan na koronavirus, zbog čega sam se i testirao – kazao je Jašarspahić Feni.

Novim sojem koronavirusa zarazio se najvjerovatnije nakon kontakta sa direktorom firme “Igman” Konjic Đahidom Muratbegovićem, koji je također pozitivan na koronavirus.

– Od momenta kada samo saznali da je potvrđena zaraza koronavirusa našem kolegi, mi iz Privredne komore FBiH koji smo kontaktirali sa njim, povukli smo se u izolaciju i napravili ambijent da možemo nastaviti funkcionisanje našeg, kako smo ga nazvali, kriznog štaba privrednika, svako iz svog doma i tako je od prošlog četvrtka, 19. marta – dodao je Jašarspahić.

Prema njegovim riječima, Vlada Federacije BiH i Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva sada su, naravno, fokusirani na medicinski i epidemiološki aspekt pandemije koronavirusa, ali se ne smiju zanemariti ni dešavanja u privredi.

– Zato insistiramo i u stalnom smo kontaktu putem naših kantonalnih privrednih komora, udruženja privrednika i direktno članica da bi prikupili informacije sa terena o teškoćama sa kojima se sada suočavaju privrednici. Naš krizni štab privrednika je nastavio sa intenzivnim radom, a okupili smo različite, trenutno najugroženije sektora, ostavljajući prostor i svima drugima da nam se javljaju. Proći će i ova situacija sa koronavirusom i važno je da se ekonomija u BiH vrati na svoj kolosjek i dalje razvija – istakao je Jašarspahić.

Dodao je da posebnu pažnju treba posvetiti domaćim firmama koje se oko sebe prave ekonomsku aktivnost unutar države, te da ne treba zaboraviti kompanije koje su sada u ovim okolnostima krenule sa novim aktivnostima u proizvodnji zašitnih maski, opreme isl.

– Mi u PKFBiH nismo donosioci odluka ali moramo biti kanal objedinjavanja informacija da bismo mogli krenuti dalje u pripremi scenarija kako se izvući krize i kad sve ovo prođe napraviti svojevrsni restart – dodao je predsjednik PKFBiH.

Jašarspahić je dodao da u ovoj situaciji ima veliku podršku porodice, prijatelja i privrednika.

-Jučer sam veći dio dana odgovarao na pozive i poruke. Svaka poruka sa podrškom je lična i nastojao sam odgovoriti svima pojedinačno. Kada se u to udubite onda vidite koliko imate prijatelja, dobrih privrednika i firmi koje vas podržavaju i koje cijene ono što radite. Kada sve ovo prođe, to su vrijednosti koje će ostati i mislim da će svi na određeni način doživjeti ‘restart’ u odnosu prema životu, poslu i svemu ostalom, ne samo u BiH nego i svijetu – kazao je Jašarspahić Feni.

Biznis.ba / FENA