Manje prinose kornišona na području USK ublažava siguran otkup

Okončana je berba kornišona na području Unsko-sanskog kantona, a nekoliko stotina poljoprivrednih proizvođača koji se bave ovom vrstom proizvodnje ostvarilo je urod od oko 3.000 tona.

Proizvođači ističu kako je zbog nepovoljnih vremenskih prilika urod nešto manji od očekivanog, ali su zadovoljni zbog toga što im je ove godine obezbijeđen otkup. Elvir Husić iz sela Crvarevac, nadomak Velike Kladuše, najveći je proizvođač kornišona na području Unsko-sanskog kantona i pod ovom kulturom ima oko 20 dunuma zemljišta.

Ističe kako je ove godine proizveo oko 70 tona kornišona, ali da je optimalan urod s njegove parcele dvostruko veći.

“Ove godine nisu nam na ruku išle temperature pa je urod manji od očekivanog. Ipak, zadovoljni smo time što je sve otkupljeno, a u jeku sezone svakodnevno smo imali četrdesetak berača na parceli. Prihvatljiva je i otkupna cijena, koja je za prvu klasu 1,3 maraka po kilogramu. Ipak, mislim da bi mogla biti još povoljnija kako bi se stimulisali proizvođači da prošire proizvodnju”, kaže Husić.

Direktor Poljoprivredne zadruge “Agrodar” iz Bihaća Arif Hošić ističe kako su otkupljivači ove godine u stanju da otkupe sve količine proizvedenih kornišona s obzirom na to da na evropskom tržištu vlada velika potražnja.

“Tržište u zemljama Evropske unije već je obezbijeđeno i izvoz teče bez većih problema”, istakao je Hošić.

Prema podacima Poljoprivrednog zavoda USK, u protekloj godini na području USK proizvedeno je oko 4.500 tona kornišona.

Zbog brojnih problema u proteklim godinama, proizvođači i izvoznici ove kulture u Unsko-sanskom kantonu bili su dovedeni u veoma težak položaj, a stotine tona plodova završavalo je u smeću. Protekla godina donijela je stabilizaciju u ovoj vrsti poljoprivredne proizvodnje te je za nju ponovo porastao interes poljoprivrednih proizvođača.

Biznis.ba / NN