Novi poziv za dodjelu 3,1 milion KM za digitalnu transformaciju preduzeća u poljoprivredi

U okviru projekta EU4BusinessRecovery, kojeg finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, danas je objavljen Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava investicijama u digitalnu transformaciju preduzeća u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.

Kroz taj javni poziv, vrijedan 3,1 milion KM, Evropska unija podržat će ulaganja u digitalizovane poslovne prakse i standarde usmjerene na jačanje internih kapaciteta preduzeća u sektoru poljoprivrede, s ciljem podrške oporavku ili ponovnom pokretanju poslovnih aktivnosti preduzeća.

Na javni poziv mogu se prijaviti mikro, mala i srednja preduzeća koja se aktivno bave uzgojem i/ili preradom voća, uključujući sadni materijal, vinogradarstvo i masline, te uzgojem i/ili preradom povrća, mlijeka, mesa, jaja, ribe, žitarica, gljiva, začinskog bilja, ljekobilja i/ili meda.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 10.000 KM do 200.000 KM (bez PDV-a) i mogu se koristiti samo za finansiranje prihvatljivih troškova. Za svaki projekat, podnosilac prijave mora osigurati vlastito sufinansiranje u iznosu od minimalno 15 posto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije dok će projekat finansirati maksimalnih 85 posto ukupnog iznosa kroz mjeru podrške.

Prihvatljive investicije i troškovi se odnose na nabavku opreme, mašina, alata, komunikacijskih uređaja, hardvera i softvera za kontrolu, praćenje, upravljanje i nadzor proizvodnih procesa, profesionalnih i konsultantskih usluga

Svi zainteresovani za učešće u javnom pozivu, koncepte projekta sa potrebnom dokumentacijom trebaju dostaviti isključivo putem online platforme https://javnipoziv.undp.ba do 8. augusta 2022.

Javni poziv sa pratećom dokumentacijom dostupan je i direktno putem web stranice eu4business.ba.

Projekat finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO), saopćeno je iz UNDP-a.

 

Biznis.ba / FENA