Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske unije

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić potpisala je u petak u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske unije, kojim se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na područje EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja.

Sporazum će zamijeniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od približno 185 milijuna ljudi, navodi se na službenim stranicama Vlade Republike Srbije.

Premijerka je, na sjednici Euroazijskog međuvladinog vijeća u širem sastavu, istaknula da je spomenuti dokument od velikog značaja za Srbiju i njezinu ekonomiju, za dinamičniji rast, konkurentnost kompanija i bolji standard građana.

Ona je podsjetila na to da je Srbija do sada imala bilateralne sporazume s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, dok se sada unificiranim sporazumom s Unijom proširuje suradnja na Jermeniju i Kirgistan.

Prema njezinim riječima, dodatno je dogovoreno da će u zemlje ove unije moći da se izveze i 2.000 tona cigareta, približno 90.000 litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija.

Predsjednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev naveo je da članice Euroazijske ekonomske unije – Ruska Federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan imaju ukupan BDP od približno dva trilijuna američkih dolara.

Srbija potpisivanjem Sporazuma neće postati članica Euroazijske ekonomske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016. godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.

Ukupna robna razmjena Srbije s pet zemalja članica EAEU u prošloj godini iznosila je 3,4 milijarde dolara, a približno 90 posto ukupne trgovinske razmjene se realizira sa Rusijom.

Primjena Sporazuma će početi kada ga ratificiraju parlamenti Srbije, Rusije, Kirgistana, Jermenije, Belorusije i Kazahstana.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana 1. siječnja 2015. godine.

Biznis.ba / FENA