UPFBiH – Donijeti zakon sa kvalitetnim rješenjima

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) pozvalo je poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH da ne usvoje Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, koji je Vlada FBiH uputila Parlamentu FBiH radi razmatranja i usvajanja po hitnom postupku.

Iz UPFBiH upozoravaju da „ukoliko se zakon usvoji u predloženom obliku, da će biti usvojeno loše zakonsko rješenje koje će imati višestruke negativne posljedice na privredu FBiH“.

Udruženje poslodavaca FBiH je zatražilo od predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsada Zaimovića da Prijedlog zakona ne uvrštava, te da se o njemu ne raspravlja na dnevnom redu današnje sjednice.

– Zbog kratkog vremena od objave autentičnog teksta Prijedloga zakona do početka zakazane sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, praktično je nemoguće pripremiti i dostaviti kvalitetne amandmane kojima bi se značajno poboljšao tekst Prijedloga zakona, a samim tim osiguraju kvalitetnija rješenja za kompanije – navodi se u saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

Zbog toga traže da se zakon ne usvaja na današnjoj sjednici kako bi se omogućilo amandmansko djelovanje.

Iz UPFBiH upozoravaju da će, ukoliko se usvoji Prijedlog zakona u tekstu koji je predložila Vlada FBiH, „mnoge kompanije, naročito u segmentu malih i srednjih preduzeća koja su morala obustaviti proizvodnju, biti prisiljene otpustiti radnike, jer već sada imaju problem sa isplatama minimalnih plaća, direktnih  i indirektnih poreza i doprinosa za mart“.

– Smatramo da je u interesu cijele društvene zajednice da se donese zakon sa kvalitetnim rješenjima, koji će pomoći očuvanju radnih mjesta i privrednih tokova sa pozitivnim efektima, koji će zaista ublažiti negativne efekte na ekonomiju koji su izazvani pandemijom korona virusa – navodi se u saopćenju Udruženja poslodavaca FBiH.

 

(FENA)