Bojan Rankić: Srebrenica želi da radi i razvija se, to možemo samo zajedno

“Ekonomik Grupa”, kompanija je koja danas u Srebrenici zapošljava 57 radnika iz lokalne zajednice. Ključni cilj kompanije je širenje proizvodnje i tržišta, zbog čega vjeruju da samo otvorenim vratima za sve sposobne i vrijedne ljude mogu razviti svoj biznis u Srebrenici.

-Izrađujemo kontejnere za međunarodno i domaće tržište, uprkos izazovima pandemije, dolaze nam nove narudžbe, a u ovom poslu je najvažnije ispoštovati zadane rokove. Pored poslova masovne proizvodnje i konstrukcije kontejnera za različite upotrebe, radimo montažne kontejnere koje pravimo za posebne namjene, poput info-štandova i promotivnih postavki, takozvanih ‘pop-up stores’. Želimo donijeti nešto novo i u urbane sredine ovog regiona, ponuditi alternative trajnim građevinama tamo gdje ne želite dodatno zagušiti prostor – pojašnjava poduzetnik Bojan Rankić, saopćila je USAID Diaspora Invest Activity.

Kako se navodi u saopćenju, montažni kontejneri dimenzija šest puta dva i po metra, sa visinom od 2,6 metara, rade se na čeličnoj konstrukciji, te imaju ulazna vrata, obložen pod, tendu, klima uređaj i spremne elektroinstalacije.

– Ako to uporedite sa ponudama o kojima se često govori u medijima kada su pripreme sličnih objekata u pitanju, jasno je da zaista prostora za saradnju ima, te vjerujem da će postepeno naša prepoznatljvost rasti i na ovom tržištu. Imamo svoje tržište, već narednog mjeseca očekujemo da prebacimo prošlogodišnji promet- dodaje Rankić.

Investicija “Ekonomik Grupe” je rezultat doprinosa dijaspore, zbog čega ju je u svojim razvojnim aktivnostima prepoznao i USAID Projekt “Diaspora Invest”, koji je kroz grant program i aktivnosti tehničke podrške ohrabrio širenje i jačanje ove kompanije.

– Radimo sa cijelim regionom. U našoj kompaniji rade ljudi različitih nacionalnosti i vjerske pripadnosti, te smo ponosni na to što tu nema razlika i podjela. Nema veće sreće od prilike da uložite novac u kraj iz kojeg vodite porijeklo i vjerujem da će naša priča ohrabriti i druge da ulože u Srebrenicu. Srebrenica želi raditi i da se razvija, to možemo uraditi samo zajedno- zaključio je Rankić.

 

Biznis.ba / FENA