Džubur: Poljoprivreda Federacije BiH na koljenima

Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici usvojila Program poticaja za 2019. godinu, čime su se stekli gotovo svi preduvjeti za isplatu poticaja koje poljoprivrednici čekaju od novembra 2018. godine.

Tim povodom oglasili su se iz Demokratske fronte, navodeći da će, ukoliko se ne dogodi rebalans budžeta u stavci za poticaje u poljoprivredi, “posrnuli agrar Federacije doći u još težu situaciju”.

– Naime, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je na pres-konferenciji od prije nekoliko dana ustvrdio da su poticaji za poljoprivredu u Federaciji BiH daleko najniži na prostoru jugoistočne Evrope zbog čega je u više navrata bio “suzdržan” na sjednicima Vlade Federacije kada je razmatrana ova problematika. Eksplicitno se iz ministrovog stava može primijetiti kako na Vladi Federacije već prilično dugo ne postoji minimum razumijevanja za potrebe ove kategorije ljudi koji su, u najvećoj mjeri, na rubu egzistencije – navedeno je u saopćenju predsjednika Odbora za poljoprivredu PD-a Parlamenta FBiH i zastupnika Demokratske fronte Ahmeda Džubura.

On ističe da se radi o velikoj populaciji stanovništva Federacije koja bi trebala biti pokretačka snaga stabilnosti i prosperitetnog razvoja FBiH.

– Ignorantskim stavom onih koji odlučuju o sudbini poljoprivrednika i koji nemaju sluha za njihove evidentne probleme, poljoprivrednici su dovedeni u stanje svojevrsne agonije, iz koje je moguće izaći na različite načine. Mnogi se zbog nemogućnosti normalnog egzistiranja u agraru odlučuju za prestanak rada bilo u domeni animalne ili biljne proizvodnje. Značajan broj poljoprivrednika (najčešće s kompletnim familijama) ubrzano i zauvijek napušta BiH tražeći sreću u državama koje imaju racionalan i odgovoran stav prema svojim poljoprivrednicima. Na ovaj način će se definitivno smanjiti broj nezaposlenih stanovnika Federacije, ali će se udariti snažni temelji za potpuni kolaps agrara koji je već na pomolu. Federalna udruženja poljoprivrednika svih sektora i grupacija najavljuju grčevitu borbu za “golu egzistenciju” svojih porodica što će se manifestirati održavanjem masovnih protesta, od kojih je prvi najavljen za 10. juni 2019. godine – naveo je Džubur.

Poljoprivrednici Fedeacije BiH trenutno s velikim iščekivanjem očekuju odgovor na “poslaničko pitanje”, a koje se tiče visine zakonom propisanih tri posto od usvojenog budžeta Federacije za poticaje u poljoprivredi koje je postavljeno federalnoj ministrici finansija.

Koliko se s uvažavanjem i respektom tretira agrarna populacija Federacije BiH, svjedoči i činjenica da od 14. maja 2019. godine nema odgovora na ovo pitanje koje je od životnog značaja za poljoprivrednike, saopćeno je iz DF-a.

Biznis.ba