Elektroprivreda i BH Telecom moraju uplatiti skoro 110 miliona KM za izgradnju autoceste!

Na inicijativu Vlade Federacije BiH, Elektroprivreda BiH će iz akumulirane dobiti isplatiti 63 miliona KM za izgradnju autoceste Žepče-Tuzla, dok će BH Telecom iz dobiti za prošlu godinu isplatiti oko 36 miliona KM.

Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne”, Vlada Federecije nije prihvatila raniji prijedlog raspodjele dobiti i isplate dividende BH Telecoma za 2017. godinu, zahtijevajući da za isplatu bude izdvojeno 38 miliona KM, a ne 32, koliko je predložila Uprava ove kompanije u većinskom vlasništvu države.

Naime, na posljednjoj sjednici Skupštine dioničara BH Telecoma, koja je održana 25. juna, nije usvojena odluka o raspodjeli dobiti i isplati dividende za proteklu godinu, upravo zbog protivljenja predstavnika većinskog vlasnika kapitala – Vlade Federacije BiH.

Uprava društva predložila je da od ukupne dobiti od 70,3 miliona KM za isplatu dividende bude izdvojeno 32 miliona KM, no opunomoćenik Vlade FBiH tražio je da se dio predviđen za isplatu dividende poveća na 38 miliona KM, te je glasao protiv predložene odluke.

Prema informacijama “Slobodne Bosne”, istovjetan stav zastupat će i na narednoj sjednici Skupštine dioničara. Kako doznajemo, aktuelna Uprava BH Telecoma u međuvremenu je pristala povećati dividendu sa 32 na 36 miliona KM, i ostaje da se vidi hoće li Vlada pristati na ovaj kopromisni prijedlog.

Vlada FBiH istrajava u namjeri da akumuliranu dobit preduzeća u većinskom državnom vlasništvu, među kojim je i BH Telecom, preusmjeri u izgradnju infrastrukturnih objekata u FBiH. Konkretno, ovim novcem, a radi se o ukupno 183 miliona KM, namjeravaju se graditi četiri dionice i to brza cesta Sarajevo-Goražde, Sarajevska transverzala, Mostarska zaobilaznica i brza cesta Žepče-Tuzla.

Donedavno su iz Elektriprivrede BiH tvrdili da zbog relativno loših poslovnih rezultata neće isplatiti dividendu za proteklu godinu, no u međuvremenu su pomijenili stav.

Za 19. juli zakazana je Skupština dioničara Elektroprivrede BiH na kojoj će se, između ostalog, odlučivati o isplati dividende iz akumulirane (zadržane) dobiti kompanije, a prema prijedlogu odluke, dioničarima će se isplatiti dividenda u iznosu od 69,7 miliona KM, od čega bi Vladi Federacije BiH trabalo pripasti 90 posto.

Dividenda će se podijeliti iz dijela akumulirane dobiti, prema revidiranim finansijskim izvještajima, iz perioda 2008.-2016. godina, saglasno prošlogodišnjem zaključku Vlade FBiH o finansiranju infrastrukturnih projekata iz akumulirane dobiti javnih preduzeća.

Kako doznajemo, Uprava Elektroprivrede BiH je 29. juna donijela odluku o prijedlogu isplate dividende iz akumulirane (zadržane) dobiti, čime je stavila van snage raniju odluku o rasporedu akumulirane dobiti u fond rezervi društva, a što je trebala verificirati vanredna Skupštinu društva zakazana za 19. juni koja je u međuvremenu otkazana radi “nepostojanja uvjeta za njeno održavanje” – odnosno zbog protivljenja Federalne vlade kao većinskog vlasnika kapitala.

S obzirom na novu odluku pristupilo se revidiranju važećeg Plana poslovanja društva za period 2018-2020. godina kako bi se omogućila isplata nešto manje od 70 mil KM dividende.

Biznis.ba / S.B.