Ljajić: Ili ukidanje takse ili izlazak Kosova iz CEFTA

Beograd očekuje da Evropska komisija izvrši pritisak na prištinske institucije kako bi ukinule taksu od 10 posto na srpsku robu, a alternativa tome je da Kosovo izađe iz Cefta sporazuma, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

“Ne možete sjediti za stolom gdje važe jedna pravila za sve ostale partnere, a za vas važe neka posebna pravila. Čak i zemlje koje su u ratu međusobno ne pribjegavaju ovakvim drastičnim, drakonskim mjerama”, rekao je Ljajić odgovarajući na pitanje novinara.

Ukoliko Evropska komisija hitno ne reaguje mislim da čitav Cefta sporazum i sve ono što smo radili na formiranju zejedničkog ekonomskog prostora naprosto pada u vodu”, poručio je Ljajić.

Beograd, kaže, ne može da uvodi nikakve kontramjere jer vrlo malo robe kupuje na Kosovu.

“Bilo bi besmisleno da pribjegavamo takvim mjerama, a osim toga ta roba se manje-više kupuje od srpskih privrednika koji na Kosovu žive”, rekao je Ljajić.

Upitan o navodima da je prepolovljen plasman srpske robe na KiM, Ljajić kaže da se još prikupljaju podaci, prenosi Tanjug.

“Nažalost, ti podaci su približno tačni. Dakle, radi se o tome da je gotovo prepolovljen naš plasman robe na tržište Kosova zbog ovih nevjerovatnih, neobjašnjivih mjera koje nemaju nikakvu ekonomsku logiku”, poručuje Ljajić.

Jedino što, ističe, u ovom trenutku možemo da uradimo je konstantan pritisak koji će Beograd vršiti na sve evropske institucije.

“Mi se nećemo pomiriti sa ovom mjerom i odlukom”, dodaje Ljajić.

Biznis.ba / FENA