bitna stavka

Kako odabrati prepoznatljivu boju za svoj brend?

Autor: Biznis.ba
Kako odabrati prepoznatljivu boju za svoj brend?
Foto: Ilustracija

Boja može stvoriti nezaboravan dojam za vaš brend, stoga je važno odabrati odgovarajuću nijansu. Na taj način ćete povećati prepoznatljivost i stvoriti snažan vizualni identitet

Tiffany & Co. ima svoju svijetlo plavu boju. Christian Louboutin cipele imaju krvavocrveni donji dio. Barbie nosi upečatljivu magentu koja, a zahvaljujući herkulovskom marketinškom udaru za film, ta boja sada krasi pastu za zube, stakleno posuđe i sportske torbe. Ali čak i manji brendovi mogu se pohvaliti prepoznatljivom bojom.

Boja može povećati prepoznatljivost brenda do 80 posto. A sa samo sedam sekundi da ostavite dobar prvi dojam, boja može biti ključna za prepoznatljivost branda, kaže Laurie Pressman, potpredsjednica Instituta za boje Pantone, koji od 1986. nudi savjetovanja o bojama za brandove.

Pričanje priče i isticanje
Kada brendovi biraju prepoznatljivu boju, potrebno je uzeti u obzir više važnih faktora, kaže Pressman. Koju publiku konkretno ciljate? Želite li trendi ili bezvremenski izgled? Kako se boja prevodi u drugim regijama? S čime ljudi povezuju tu boju? “Nije dovoljno da je crvena ili narandžasta ili nježna boja breskve ili zelena limeta”, kaže ona. “Koja je priča iza toga? Zašto ta boja ima smisla za mene kao brend?”

Psihologija boja može pomoći voditeljima da pronađu pravu nijansu. Na primjer, Aerodei, gamificirana platforma sa sjedištem u New Yorku koja mjeri utjecaj zaposlenika i DEI ciljeve, odlučila se za jarko žutu boju koja prenosi “osjećaj nade i osnaživanja”, ali i analitičko razmišljanje, kaže izvršna direktorica Netta Jenkins.

Ali firme se ne moraju pridržavati provjerenih i istinitih tumačenja psihologije boja. Primjer: Brojne zrakoplovne tvrtke okrenute su nijansama plave, boji koja komunicira smirenost u industriji koja je često narušena kaosom u putovanjima. Ali JSX, zračni prijevoznik sa sjedištem u Dallasu u Teksasu, odabrao je tamno crvenu za svoju povezanost “s uzbuđenjem, s pokretom”, kaže Ben Kaufman, direktor komunikacija u JSX-u: “Nemamo čak niti nijansu plave.”

Ovo odstupanje u boji također pomaže u razlikovanju branda od konkurencije, kaže Kaufman. Dealer Synergy zauzeo je sličan pristup u industriji preplavljenoj crvenim i plavim bojama, kaže Mick. Prije dvadeset godina, predsjednik firme Sean V. Bradley, pročitao je knjigu Setha Godina o oglašavanju, Ljubičasta krava, i osjetio se nadahnutim da stvori vlastitu verziju ljubičaste krave – izvanrednog vizualnog identifikatora – s “narančastom kravatom”, on kaže.

Budući da je boja toliko povezana s pričom o brendu – ili bi trebala biti – važno je pažljivo razmotriti izbor prepoznatljive boje, kaže Pressman. Ali nije nemoguće promijeniti je. Pressman ukazuje na originalni smeđi logo Starbucksa, davno zaboravljen zahvaljujući sada sveprisutnoj zemljano zelenoj boji brenda.

Zaštititi boju ili ne?
Nakon što brendovi odaberu boju, moguće ju je zaštititi – ali postoje posebni zahtjevi za to, kaže Pina Campagna, partnerica i advokatica za intelektualno vlasništvo u advokatskoj firmi Carter, DeLuca & Farrell, prenosi Financa. To je moguće sve dok boja ima sekundarno značenje koje identificira i razlikuje određeni brend.

Kako bi opravdale svoj slučaj, firme stoga moraju dokazati da su “potrošači ili javnost počeli povezivati tu boju s brendom”, kaže Campagna. “U većini slučajeva tu boju moraju koristiti dosta vremena – možda pet godina.” Iz tog razloga, Campagna preporučuje rano podnošenje prijave za zaštitni znak, jer može proći oko godinu dana da se vaša prijava za zaštitni znak ispita, a cijelo to vrijeme tvrtke mogu prikupiti dokaze o tome da ih boja diferencira.

Zaštita boje može ponuditi vrijedne prednosti, kaže Campagna, budući da čvrsti portfelj zaštitnih znakova može pomoći firmama svih veličina da dodaju vrijednost svom poslovanju i imovini kada žele prodati svoje poslovanje.

Ipak, uspješna zaštita boje može biti teška. Čak su i poznati brendovi pokušali i nisu uspjeli dokazati osebujnost svoje prepoznatljive boje.

Dosljednost iznad svega
Bez obzira na to je li firma zaštitila svoje prepoznatljive nijanse, dosljednost je ključna za postizanje uspjeha. Tu je Tiffany glavni primjer. Tiffany Blue – koju je firma zaštitila 1998. – boja je pakiranja proizvoda, podstava, štampanih materijala i još više toga, pa je njihova boja sada gotovo neodvojiva od branda.

JSX je toliko posvećen održavanju svoje boje dosljednom da je firma zapravo odabrala malo drugačije nijanse crvene za upotrebu na inkjet ispisanim materijalima u odnosu na digitalne ispise i druge medije–koji svi malo drugačije prikazuju boju–tako da se nijansa golom oku čini istom.