Mnogo prostora za unapređenje trgovinske saradnje BiH i Poljske

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Trgovinska razmjena između Poljske i BiH ima mnogo prostora za napredak, a pokrivenost uvoza izvozom koja je u prošloj godini iznosila 28 posto, u prvih sedam mjeseci ove godine dostigla je 37 posto, istaknuto je danas tokom Poslovnih susreta privrednika Bosne i Hercegovine i Republike Poljske koji su održani u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) u Sarajevu.(Foto FENA/Hazim Aljović)

Trgovinska razmjena između Poljske i BiH ima mnogo prostora za napredak, a pokrivenost uvoza izvozom koja je u prošloj godini iznosila 28 posto, u prvih sedam mjeseci ove godine dostigla je 37 posto, istaknuto je danas tokom Poslovnih susreta privrednika Bosne i Hercegovine i Republike Poljske koji su održani u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) u Sarajevu.

Koordinator Evropske preduzetničke mreže u FBiH i načelnik odjela za EU poslove i projekte u VTK Amir Hujić kazao je da učestvuju predstavnici 30 firmi – 15 iz BiH i 15 iz Poljske iz sektora prehrane, klimatizacije i grijanja, sektora metaloprerade i autodijelova koji će nakon plenarne sjednice imati priliku i za B2B susrete.

– BiH je u deficitu u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Poljskom, ukupna razmjena je 622 miliona KM, a od toga je 460 miliona na strani uvoza. U izvozu BiH dominira aluminijum, tekstilni proizvodi i naftna ulja, dok najviše uvozimo koks i mesne prerađevine – kazao je Hujić.

Posebno je izdvojio velike potencijale BiH kada je riječ o prehrani i proizvodnji zdrave hrane, dodajući da su Poljaci jako zainteresovani za tu proizvodnju.

Poljska privredna delegacija, prema riječima koordinatorice Evropske preduzetničke mreže Zapadne Poljske Agnieszke Turynske, u ponedjeljak je bila u Banjoj Luci na sličnom sastanku.

– Nadamo se da će i ovaj susret privrednika biti uspješan kao što je to bilo i u Banjoj Luci i da ćemo uspjeti da uspostavimo i razvijemo dobru saradnju. Mi smo ovdje zahvaljujući Evropskoj preduzetničkoj mreži koja pomaže različitim preduzetnicima iz EU, ali i van nje, kao što su naprimjer BiH, Kina, Čile, Brazil itd. u procesu internacionalnizacije, integracije i zajedničkog poslovanja – kazala je Turynska.

Što se tiče finansiranja, kako je dodala, sredstva dobijaju iz komisija EU, kao i iz poljskog budžeta, a njihove aktivnosti usmjerene su ka malim firmama da bi mogle da se razviju i pojave na tržištu.

Biznis.ba / FENA