Naglašen značaj poduzetničkog duha i društvene uključenosti mladih u BiH i EU

Vidjeti vaše izume, energiju i ideje je veoma inspirativno, i za nas, za Evropsku uniju, to je budućnost. Vaše inovacije imaju potencijal stvoriti nove poslove i doprinijeti ekonomskom rastu i vaš rad je veoma važan – rekao je generalni direktor za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Christian Danielsson tokom posjete Centru za inovacije i poduzetništvo u Sarajevu.

Mladi inžinjeri su predstavili neke od pedeset nagrađenih izuma generalnom direktoru Danielssonu i ambasadoru šefu Delegacije EU u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku. Učenici su predstavili robota zasnovanog na dizajnu NASA robota za istraživanje Marsa i robota za popunjavanje rupa, namijenjenog za unapređenje kvaliteta cestovnog prevoza u BiH, koje su gosti imali priliku probati budući da su funkcionalni i potpuno pokretni.

– Sretni smo što smo danas ovdje na dan koji je nama veoma poseban, 9.maj, Dan Evrope. Danas se prisjećamo naše historije, ali i naučenih lekcija koje svaki dan trebamo cijeniti, kao i vrijednosti za koje se zalažemo. Kad naredni put dođem u posjetu, siguran sam da će vaši izumi biti uspješni i da će donijeti prosperitet vama, vašim vršnjacima i vašoj državi – rekao je Danielsson učenicima.

Ambasador Wigemark kazao je da su njihovi izumi i standardi koje primjenjuju u području elektronike, mobilne komunikacije i digitalizacije, budućnost BiH.

– Potrebne su nam osobe s praktičnim znanjem. U ovoj državi postoji tradicija električnog inžinjerstva, susrećemo se s ljudima koji su poduzetni, i to je jedan od razloga naše podrške Centru. Ovo nas čini bližima, jer će Evropa u kojoj vi danas živite biti drugačija od Evrope danas, i stoga je važno da ste spremni da budete uključeni i budete dio nečega većeg od vas samih – naglasio je.

Tokom razgovora sa učenicima, ambasador Wigemark i generalni direktor Danielsson su naglasili značaj poduzetničkog duha i društvene uključenosti mladih u Bosni i Hercegovini i i širom Evropske unije.

Centar za inovacije i poduzetništvo, koji se nalazi u Srednjoj elektrotehničkoj školi u Sarajevu je osnovan i opremljen kroz EU projekt “Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje” te nastoji podržati razvoj inovacija i poduzetništva u IT sektor za mlade, obezbijeđujući nabavku opreme za laboratorij za učenike, saopćeno je iz EU Info Centra.

 

Biznis.ba / FENA