Najavljena uspostava avio linije Sarajevo – Skoplje

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić susreo se u Sarajevu s veleposlanikom Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini Ekremom Ebibijem.

Tema sastanka bila je unapređenje zračnog prometa između dviju zemalja, s mogućnošću uspostave zrakoplovne linije Sarajevo – Skoplje.

Dalipagić je ambasadora Ebibija informirao da je između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade tadašnje Republike Makedonije još 2006. godine potpisan i ratificiran Sporazum o pružanju zrakoplovnih usluga.

Međutim, kasnijim stupanjem na snagu Multilateralnog sporazuma između Europske zajednice i zemalja Zapadnog Balkana o uspostavi Zajedničkog europskog zračnog prostora (ECAA), ovaj Sporazum je postao važeći za obavljanje avioprometa između ove dvije države, a prethodni sporazum se više ne primjenjuje.

Dalipagić i Ebibi su se usuglasili da se sve aktivnosti u vezi s uspostavom zračne linije između Sarajeva i Skoplja pokrenu što prije i da se započnu pregovori s kompanijom koja bi našla interes za uspostavu ove linije.

 

(AA)