Obuća: Izmjenama ‘korona zakona’ omogućiti pomoć svim privrednim subjektima

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde utvrdila je i u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće izazvane pojavom pandemije koronavirusa.

Premijerka BPK-a Aida Obuća ističe da su u skladu sa važećim zakonom, finansijsku pomoć u vidu isplate minimalne neto plate mogli dobiti samo privredni subjekti kojima je naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba za vrijeme pandemije bio zabranjen rad.

Dodaje da je ove svrhe u kantonalnom budžetu predviđeno ukupno 640.000 KM namjenskih sredstava koje bi u trenutnoj situaciji ostale neutrošene.

– Prilikom implementacije ‘korona zakona’, raspisan je javni poziv i privredni subjekti su se prijavili. Prema informacijama Ministarstva privrede, oko 50 posto sredstava biće utrošeno u te namjene, dok će isto toliko ostati neutrošeno. Mi smo jednoglasno kao Vlada BPK procijenili da je potrebno ići u izmjene i dopune zakona i to na način da se ostatak sredstava dodijeli i onim privrednim subjektima kojima su otežani uslovi poslovanja i koji su imali znatno smanjenje prihoda, što je posljedica koronavirusa – pojašnjava Obuća.

Izmjenama i dopunama ‘korona zakona’ predviđeno je da kompletnu proceduru provodi ministarstvo privrede dok će komisiju formirati Vlada koja će donositi i konačne odluke o dodjeli sredstava. Takođe, predloženo je da se produži i trajanje važenja ‘korona zakona’.

– S obzirom da je u prvoj varijanti rok 30 dana, ovaj zakon važi do 30. juna 2020. i mi smo predložili da se on produži na 60 dana tako da bi, ukoliko ga Skupština usvoji, važio do 31. jula ove godine – dodaje ona.

Po riječima premijerke, Vlada insistira i na transparentnosti u implementaciji ‘korona zakona’, odnosno same dodjele sredstava tako da će se sve vršiti putem javnog poziva. Kriteriji i način dodjele bit će utvrđeni ukoliko izmjene i dopune zakona usvoji kantonalna skupština, a pravo na pomoć imat će svi privredni subjekti kojima je bio otežan rad.

– Nismo stavljali nijedan procenat kao što je to slučaj u federalnom ‘korona zakonu’ već smo se više rukovodili onim što je uradila Vlada i Skupština Kantona Sarajevo koji su takođe stavili formulaciju za sve subjekte kojima je poslovanje otežano usljed pandemije. Naknadno će se napraviti kriteriji i kvalificirati način na koji će se dodjeljivati ta preostala sredstva do iznosa od 640.000 KM – precizirala je premijerka BPK Goražde.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih posljedica uzrokovanih stanjem nesreće BPK po skraćenom postupku, biće razmatran na vanrednoj sjednici kantonalne skupštine koja je zakazana u petak, 26. juna.

Biznis.ba / FENA