Prepolovljen urod jagoda u USK

Nestabilne i nepovoljne vremenske prilike uticale su ove godine na prinos i kvalitet jagoda koje se proizvode na području Unsko-sanskog kantona, a proizvođači kažu kako je zbog toga urod manji za 50 do 70 odsto u odnosu na očekivano.

“Upravo u vrijeme kada su jagode cvjetale naišli su mrazevi i hladno vrijeme, pa je to ubilo plodove. Konkretno, na mojoj parceli urod je praktično prepolovljen, a ovakva situacija se ponavlja već drugu godinu”, kaže Suad Mehinagić, jedan od najvećih proizvođača ove voćne delicije na području Sanskog Mosta.

Dodaje kako su ovdašnji proizvođači time oštećeni, jer nisu u mogućnosti cijenom konkurisati jagodama koje se uvoze na područje Unsko-sanskog kantona. “Nažalost, loše i nepovoljne vremenske prilike su nam najveći protivnik i s njim se jako teško možemo nositi. Jedini način, o čemu i sam razmišljam, jeste plastenička proizvodnja jagoda ili odustajanje od proizvodnje i rekultivacija zemljišta nekim drugim kulturama”, kaže Mehinagić.

Prema njegovim riječima, proizvodnja jagoda je jedna od rijetkih kultura u ovom kantonu koje nisu stimulisane poticajima, te je i to jedna od otežavajućih okolnosti u proizvodnji.

Iste probleme dijeli i Asim Kumalić, inače nekada najveći proizvođač jagoda na području Unsko-sanskog kantona.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika već drugu godinu zaredom bilježi gubitke u proizvodnji te namjerava da se potpuno okrene sadnji i proizvodnji lješnika.

Kaže kako je u najbolja vremena pod zasadima jagoda imao 15 dunuma zemljišta, ali da je zbog problema u proizvodnji i plasmanu bio prisiljen zasađene površine svesti na svega pet dunuma.

“Svake godine sve je teže pronaći radnu snagu, a sem toga, sve je manje stanovništva, time i kupaca, pa sam bio prisiljen nekadašnju proizvodnju svesti na jednu trećinu”, kaže Kumalić za “Nezavisne”.

Pored proizvođača jagoda, s problemima zbog vremenskih neprilika susreću se i ovdašnji malinari, pa će tako i urod malina ove godine praktično biti prepolovljen.

Biznis.ba / NN