Rastu akcije M:tela

Nakon pada vrijednosti dionica koji se dogodio tokom trgovanja u četvrtak, Telekom Srpske (Mtel) je na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi ostvario rast vrijednosti.

Kako je saopćeno u izvještaju Banjalučke berze, na današnjem trgovanju ostvaren je ukupan promet od 202.186 KM.

Najveći promet ponovno je ostvaren sa dionicama Telekoma Srpske i to u iznosu od 138.001 KM po prosječnoj cijeni od 1,32 KM čime je ostvaren rast u odnosu na prošlo trgovanje za 8,20 posto.

“Vjerujemo da je pad vrijednosti akcije M:tela bio privremen, ali i očekivan. Sada ozbiljni ulagači stupaju na scenu, što vidimo i kroz današnji rast cijene na Banjalučkoj berzi. Uprava je odlučila da prvi put od 2007. godine predloži Skupštini akcionara Mtela da se ne isplaćuje dividenda već da se ona prebaci u neraspoređenu dobit i tako povećaju kapaciteti za investicije. Mi smo u velikom razvojnom ciklusu i dugoročno ovo će znatno povećati vrijednost kompanije, što će akcionari osjetiti u budućnosti. Možemo obećati našim akcionarima da će već sledeće godine biti itekako zadovoljni”, rekli su za Capital u Mtelu.

Direktor Advantis brokera Branko Kecman kaže da su investitori prethodnih dana ovako reagovali jer je odluka „M:tela“ došla iznenada.

“Investitori su u zadnjih 15 godina navikli na isplatu dividende i već unaprijed su računali da će je dobiti. Ljudi koji su kupovali akcije ‘Mtela’ su ih posmatrali kao obveznice, a zaboravili su da dividenda nije sigurna. Nijedno privredno društvo ne garantuje dividendu za vlasnike običnih akcija”, kazao je Kecman.

Nešto ranije iz Mtela su naglasili kako su isplatili polugodišnju dividendu za prvih šest mjeseci.

Ocijenili su da ovakav potez može imati samo pozitivan učinak na poslovanje, a eventualne reakcije na berzi mogu biti kratkotrajne, nakon čega će cijena dionica nastaviti da raste.

“Mtel je kao i 2022. godine, i u prvom kvartalu ove godine poslovao sa velikom dobiti i zabilježio rast korisnika. Stoga smo se fokusirali na poteze kojim ćemo omogućiti dodatno jačanje kompanije, zbog čega je i odlučeno da neraspoređenu dobit preusmjerimo u dalje investicije i rast”, pojasnili su.

 

Biznis.ba