Trgovinska razmjena između Turske i BiH 700 miliona dolara

Udruženje neovisnih industrijalaca i gospodarstvenika Turske (MUSIAD) i Tursko-bosanskohercegovačko udruženje privrednika (TUBSIAD) u nedjelju su za poslovne partnere, saradnike i prijatelje priredili iftar u Sarajevu.

Tom prilikom su predsjednik MUSIAD-a Bilal Kara i predsjednik TUBSIAD-a Abdurrahman Uvak potpisali i Protokol o saradnji, te izrazili nadu  da će ta saradnja biti unapređenja jer zajedno žele progres i prosperitet.

Vođeni načelom da je ‘snažna Turska, snažna BiH’ oni su pozvali trgovce i poslovne ljude da pomognu ekonomiji BiH, da se umrežavaju.

Naglasili su da BiH ima veliki potencijal  i  da sve što se proizvodi u BiH treba se izvoziti van granica , odnosno prodavati.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koç  je  čestitao predsjednicima MUSIAD-a i TUBSIAD-a na potpisanom Porotokolu.

– Zaista ‘snažna Turska snažna i BiH’. To je cilj svih nas, a jedini put za ostvarenje tog cilja je jačanje ekonomije, trgovine i privredne saradnje – kazao je  Koç.

Podsjetio je da je trgovinska razmjena između Turske i BiH prije dvije godine iznosila 500 miliona dolara, a da  danas ona iznosi 700 miliona dolara.

Kazao je da je BiH bogata resursima, sirovinama, a turizam se uveliko razvija, te da se  taj resurs mora značajnije iskoristiti prije ulaska BiH u EU.

Svima je poželio sretne i berićetne nastupajuće mubarek bajramske dane, te pozvao investitore, trgovce, poslovne ljude da dođu i investiraju u BiH.

 

Biznis.ba / FENA