U BPK završene javne rasprave o Programu novčanih podsticaja za 2019.godinu

U Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde završene su javne rasprave o Programu novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2019. godinu.

Tokom rasprava u sve tri lokalne zajednice na području Kantona, poljoprivredni proizvođači izrazili su nezadovoljstvo iznosom planiranih sredstava u te svrhe koja, kako su istakli, nisu dovoljna za podršku poljoprivredi.

I u Ministarstvu privrede BPK Goražde svjesni su da za tu granu treba biti izdvojeno više sredstava. Vrijednost programa iznosi 450.000 KM, a za poljoprivredne podsticaje u ovoj godini bit će izdvojeno 248.000 KM.

– Program je trebao i ranije da se uradi, ali uzimajući u obzir da poljoprivrednim proizvođačima koji su ostvarili pravo na podsticaje u 2018.godini nisu bila isplaćena finansijska sredstva,   pokušavamo da prvo izmirimo sva ta dugovanja. Jednim dijelom smo to već uspjeli, a ostali dio ćemo nastojati da isplatimo u što skorijem periodu, sve s ciljem da se ove godine podsticaj isplaćuje onako kako je i planirano, iako su sredstva skromna – ističe resorni ministar Mensad Arnaut.

Naglasio je da će  se i ove godine prilikom raspodjele podsticaja  prednost dati registrovanim poljoprivrednim proizvođačima.

Jedan od ciljeva Programa novčanih podsticaja u poljoprivredi  je da se u skladu sa Strategijom razvoja BPK Goražde 2016-2020.godina te projektima i aktivnostima iz mjere „Primjena LEADER pristupa i diverzifikacije u ruralnom razvoju“ osiguraju šire podsticajne mjere za poljoprivrednu proizvodnju, s ciljem uspostavljanja pogodnog privrednog okruženja i dinamične privrede zasnovane na privrednim resursima i poslovnoj tradiciji.

Program bi bio proveden  kroz povećanje obima i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje, koja omogućava povećanje broja samoodrživih poljoprivrednih proizvođača, osigurava dohodak poljoprivrednim proizvođačima u ruralnim područjima te adekvatan životni standard.

 

(FENA)