UPFBiH: Šansa za zaposlenje 40 mladih tapetara i modelara u drvnoj industriji

Udruženje poslodavaca FBiH (UPFBiH) je započelo implementaciju projekta “Stručno osposobljavanje i zapošljavanje mladih i žena u drvnoj industriji” u okviru USAID WHAM projekta.

Cilj projekta je profesionalno osposobljavanje 40 nezaposlenih mladih i žena za pozicije tapetara i modelara koja su deficitarna u drvnoj industriji, te osigurati zaposlenje kod poznatog poslodavca za minimalno 90 posto sudionika od kojih se očekuje da uspješno završe tromjesečni proces obuke.

Obzirom da je drvna industrija u FBiH izvozno orijentisana i da bilježi konstatntan rast, kako navode iz UPFBiH, kompanije često ne mogu udovoljiti narudžbama inostranih kupaca usljed nedostatka kvalifikovanih tapetara i modelara, iako se radi o radnim mjestima koja su za 20 posto više plaćena od prosječnih plaća u sektoru. Procjenjuje se da je potražnja za ovim kadrom četiri puta veća u odnosu na broj školovanih stručnjaka. Nedostatak navedenih profila radnika onemogućava kompanije da šire svoje proizvodne kapacitete, osvajaju inostrana tržišta i otvaraju nova radna mjesta, a što će biti od koristi i široj društvenoj zajednici.

Udruženje poslodavaca FBiH će, kao nosilac projekta, organizovati teoretsku online nastavu za sve polaznike, a praktična obuka će se vršiti u pogonima kompanija koje su za to iskazale svoj interes, konkretno, to su Fen, Nobil i Woodteam koje su regionalni lideri razvoja u Tuzlanskom kantonu, Srednjobosanskom kantonu i Kantonu Sarajevo. Sve kompanije zadovoljavaju tehničko-tehnološke uslove za izvođenje praktične obuke te će osigurati sve potrebno za izvođenje praktične obuke polaznika.

Udruženje poslodavaca FBiH je pozivalo zainteresovane subjekte da se jave ovoj organizaciji za informacije o prijavi, saopćeno je iz UPFBiH.

 

Biznis.ba / FENA