BiH

Bevanda: Bez stručnih analiza neozbiljno donositi odluke o PDV-u

Autor: Biznis.ba
Bevanda: Bez stručnih analiza neozbiljno donositi odluke o PDV-u
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda izjavio je danas u Sarajevu da donošenje bilo kakvih odluka u vezi sa PDV-om mora biti zasnovano na odgovarajućim, stručnim i dubinskim analizama.

Bevanda je dodao da pitanje PDV-a nije samo pitanje poreza u BiH, već u bilo kojoj zemlji.

- Za njegovo povećanje ili smanjenje prethodno treba napraviti stručnu analizu, šta se time dobija, a šta gubi pa tek onda donositi odluke. Bilo bi neozbiljno paušalno ići sa rješenjima bez dubinske analize  - dodao je Bevanda.

Govoreći o budžetskom okviru za ovu godinu, Bevanda je naveo da je povećan sa 950 miliona KM na 966 miliona KM, dodavši  da se povećanje odnosi na primanja policajaca, te je izrazio žaljenje što budžet nije usvojen na vrijeme.

- Ako sutra bude usvojen budžet za ovu godinu, to će omogućiti implementaciju nekih višegodišnjih kapitalnih ulaganja, na koje se odnosi oko 25 miliona KM, a što bi se moglo implementirati do kraja godine i ne prenositi u narednu - dodao je Bevanda.

Što se tiče budžeta za narednu godinu Bevanda je naglasio da je Ministarstvo završilo tehnički dio posla, ali da još nema zahtjeva Predsjedništva BiH kao budžetskog korisnika, te da nije bilo ni sjednice Fiskalnog vijeća koje će utvrditi globalni fiskalni okvir.

- Mislim da će novi saziv Vijaća ministara BiH odlučivati o budžetu za 2020. godinu - dodao je Bevanda.

Biznis.ba / FENA