BiH

Bevanda: Spremna oduka o privremenom finansiranju

Autor: Biznis.ba
Bevanda: Spremna oduka o privremenom finansiranju

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine u novembru je završilo prijedlog proračuna za ovu godinu koji je utvrđen jednoglasno na Vijeću ministara i upućen Predsjedništvu BiH. Svi daljnji koraci su na Predsjedništvu, jer on je formalni predlagatelj i upućuje ga u državni parlament na usvajanje - kazao je danas ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

Bevanda dodaje da on nije prava adresa za pitanje proračuna, jer su on kao ministar i Vijeće ministara završili svoj dio posla.

Naglašava da je Ministarstvo finansija BiH postupajući po zakonu sačinilo odluku o privremenom finansiranju za treći kvartal sa potrebnim mišljenjem i uputilo Vijeću ministara, budući da ovakva odluka za drugi kvartal ističe 1. jula.

Na pitanje o tužbi Republike Srpske protiv Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), naglašava da je na snazi potpuna blokada Upravnog odbora UIO koja traje već dvije i po godine iako se svaki mjesec održava sjednica tog tijela.

- Dvije i po godine nemamo većinu propisanu pravilnikom o radu UIO-a. Ja na svakoj sjednici glasam za svaki prijedlog. Mislim da je situacija veoma ozbiljna i teška - zaključio je Bevanda.

Biznis.ba / FENA