BiH

Ivanić u Kini: Primjetan trend pomjeranja ekonomske snage sa zapada na istok

Autor: Biznis.ba
Ivanić u Kini: Primjetan trend pomjeranja ekonomske snage sa zapada na istok
Ivanić je otvorio konferenciju i naglasio ulogu Kine u vraćanju multilateralizma u centar međunarodnih odnosa, kao i njenu značajnu ulogu u razvoju globalne ekonomije.

On je istakao da je primjetan trend pomjeranja ekonomske snage sa zapada na istok, te da je upravo zbog toga veoma bitno da Kina nastavi s otvorenom ekonomijom i balansiranim pristupom geopolitičkim izazovima. Podsjetio je na najnovije velike kineske investicije na zapadnom Balkanu, te istakao pozitivne efekte tih investicija u Republici Srpskoj i BiH. On je pozvao kineske investitore da još snažnije budu prisutni u Republici Srpskoj, BiH i zapadnom Balkanu.

Tokom boravka u Kini Ivanić je održao predavanje studentima doktorskih studija u Kineskom centru za istraživanje i razvoj, te razgovarao s guvernerom provincije Hainan Šenom Ćaomingom.

Ivanić i Savović su imali niz razgovora s predstavnicima akademske zajednice Kine, gdje se razgovaralo o mogućnostima stipendiranja studenata iz BiH na prestižnim univerzitetima u Kini, kao i potrebi za razmjenom znanja između akademskih zajednica dvije zemlje, saopćeno je iz PDP-a.

Biznis.ba / FENA