Regija

Erdogan u Srbiju dovodi 150 turskih biznismena

Autor: Biznis.ba
Erdogan u Srbiju dovodi 150 turskih biznismena
Tokom posjete Erdogana Srbiji biće otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike.

Turska želi stabilnost na Balkanu, jer je stabilnost preduslov za razvoj ekonomske saradnje, a ekonomska saradnja vodi smanjenju političkih tenzija, rekao je ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic uoči dolaska predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana u posjetu Srbiji, 7. i 8. oktobra, prenosi Tanjug.

Erdogan će doputovati u ponedjeljak, a tokom dva dana planiran je veoma intenzivan i politički i ekonomski dijalog na vrhu, bit će održana druga sjednica Visokog savjeta za saradnju dvije zemlje, a predviđeni su i trilateralni razgovori, uz učešće predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

Ambasador Turske je rekao da će s Erdoganom u Srbiju doputovati i 150 turskih biznismena, koji žele da se upoznaju sa mogućnostima za ulaganje.

Najavio je da će tokom posjete Erdogana Srbiji biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.

Sve bolji odnosi Turske i Srbije

Ocijenio je da bilateralni odnosi Srbije i Turske dobro napreduju i podsjeća da su još prije osam godina turske investicije u Srbiju iznosile svega miliona eura, a danas su dostigle 200 miliona eura.

„Od 2017. smo obavili veliki posao i uspeli da ostvarimo značajnu ekonomsku saradnju“, kaže Bilgic, podsjećajući na prethodnu posjetu Erdogana Srbiji, 2017. godine.

On u tom kontekstu insistira na značaju stabilnosti u regionu:

„Kada imamo stabilnost, onda imamo odlične mogućnosti za poslovanje. Najvažniji zadatak je da zemlje regiona uklone sve prepreke za poslovanje. Sve dok imamo dobre, ekonomske odnose, političke tenzije padaju“, rekao je Bilgic.

Prema njegovim riječima kada postoji stabilnost kako u regionu, tako i odnosima među zemljama privrede mogu da napreduju, a Turska i Srbija su mnogo uradile na ovom polju u protekle dvije godine.

„Prije dvije godine trgovinska razmjena naše dvije zemlje iznosila je 800 miliona eura, a sada je na 1,3 milijardi, što je povećanje od 40 posto. To je bilo moguće samo što nije bilo tenzija u odnosima između dvije zemlje“, rekao je on.

Autoput  Beograd - Sarajevo

Bilgic je kazao da je neophodno da se dvije zemlje fokusiraju na dalje projekte.

„Ove godine obilježavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i raduje me što možemo da saopštimo da smo u posljednje dvije godine obavili dobar posao i uvjeren sam da ćemo nastaviti uspješnu saradnju sa Srbijom", rekao je on.

Turska je balkanska zemlja, dio balkanske zajednice i odlično razumije zemlje ovog regiona, dodao je Bilgic ukazujući i da broj turskih turista u Srbiji, kao i srpskih u Turskoj neprestano raste, prenosi AlJazeera.

„Pošto smo balkanska zemlja, želimo da trgujemo sa regionom i pomognemo u uspostavljanju stabilnosti“, naglasio je Bilgic.

Ukazao je da će predsjednici Turske i Srbije razgovarati o daljim mogućnostima za ulaganje i o novim projektima.

„Kada je predsjednik Erdogan prije dvije godine posjetio Srbiju, po prvi put je razgovarano o autoputu Beograd - Sarajevo i sada ćemo početi sa njegovom izgradnjom. To pokazuje da se saradnja odlično razvija. Ali, to nije dovoljno, jer je potencijal Turske veliki, koliko i Srbije. Želimo da iskoristimo ovu posjetu za pokretanje daljih projekata. Uvjeren sam da će predsjednici razgovarati o novim projektima. Radit ćemo tako i na putu Novi Pazar - Tutin", objasnio je Bilgic.

Biznis.ba