Svijet

Forbes: Pedeset ljekara i naučnika postali milijarderi u korona godini

Autor: Biznis.ba
Forbes: Pedeset ljekara i naučnika postali milijarderi u korona godini

Svjetski zdravstveni sektor dobio je u tekućoj godini pandemije virusa korona 50 novih milijardera, uglavnom iz redova ljekara i naučnika, prema upravo objavljenom istraživanju američkog magazina Forbes.

Novopečeni milijarderi obogatili su se zahvajujući investitorima koji su nagrnuli da ulažu u njihov rad na razvoju vakcina protiv kovida-19, metoda liječenja i razvoju medicinskih aparata.

Najznačajnije pridošlice su naučnici koji stoje iza dvije najuspješnije vakcine protiv virusa korona – one koju su razvile kompanije Ffizer i BioNTech, i druge koju je proizvela američka firma Moderna sa sjedištem u Masačusetsu.

Prema Forbesu, na čelu liste novih bogataša u sferi zdravstva je Ugur Šahin, izvršni direktor BioNTecha, koji je kompaniju osnovao sa suprugom Ozlem Turedži, i koji sada vrijedi 4.2 milijarde dolara, a prati ga Stefan Bancel, direktor Moderne, koji raspolaže bogatstvom od 4,1 milijarde dolara.

Vrtoglavi uspon Moderne stvorio je, napominje list, od njenih prvih investitora, imunologa Timotija Springera s Harvarda i naučnika sa MIT-a Roberta Langera, još dva milijardera.

Novi milijarderi potiču iz 11 zemalja svijeta, a većina živi u Kini, prvom epicentru kovida-19.

Na trećem mjestu po novostečenom bogatstvu nalazi se Kineskinja Juan Liping, inače kanadska državljanka, sa iznosom od 4,1 milijarde dolara, koja posjeduje 24 odsto akcija kompanije Šenžen Kantgai, jednog od vodećih kineskih proizvođača vakcina.

Na listi prvih 10 novih milijardera slijede: Hu Kun, predsjednik kineske firme Contec Medical Systems sa neto vrijednošću bogatstva od 3,9 milijardi dolara, Kanađanin Karl Hansen, suosnivač firme AbCellera (2,9 mlrd $), Amerikanac Timoti Springer, imunolog i molekularni farmakolog sa Univerziteta Harvard i akcionar Moderne (2,0 mlrd $), te Italijan Serđo Stevanato (1,8 mlrd $), predsjednik Stevanato grupe koja se bavi medicinskom opremom.

Na osmoj poziciji je Robert Langer, sa Tehnološkog instituta Masačusets (MIT) i takođe akcionar Moderne, sa neto bogatstvom od 1,5 milijardi dolara, a Forbesovu desetočlanu elitu najbogatijih ljekara i naučnika zaključuju Indijac Premćand Goda, čelnik kompanije Ipca Labs (1,4 mlrd $) i Amerikanac August Trendl (1,3 mlrd $), izvršni direktor firme Medpace koja pruža usluge istraživanja i kliničkih ispitivanja farmaceutskim kućama.

Kompletnu listu možete pogledati ovdje.

Biznis.ba