BiH od preuzimanja potpune kontrole nad svojim nebom dijele sporazumi sa susjedima

Iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) za naš portal su kazali kako će učiniti sve kako bi se poštovali zadani rokovi i kako bi počeli pružati usluge u cjelokupnom zračnom prostoru Bosne i Hercegovine tog datuma.

“Za školovanje nove generacije kontrolora letenja proveden je javni konkurs nakon kojeg je izabran najbolji ponuđač Češki institut zračne navigacije, CANI, koji je odgovoran za edukaciju i obuku 69 novih kontrolora letenja za potrebe BHANSA-e”, kazali su nam iz BHANSA-e.

15 miliona KM za obuku kontrolora

Za njihovu obuku BHANSA je izdvojila 15 miliona KM vlastitih sredstava.

“Ovo je najveći projekt u posljednjih nekoliko desetljeća na nivou Europe kada je u pitanju školovanje kontrolorskog osoblja što je posebno važno naglasiti kada se zna da trenutno na tržištu rada u svijetu nedostaje 15.000 kontrolora letenja.
Ta obuka se odvija po planu i utvrđenoj dinamici”, navode iz Agencije.

Ističu da neke od ključnih aktivnosti u ovom procesu nisu isključivo u nadležnosti BHANSA-e kao Agencije, nego se odgovornost za njihovu realizaciju nalazi na drugim institucijama Bosne i Hercegovine, prvenstveno Ministarstvu komunikacija i prometa, Ministarstvu vanjskih poslova, Vijeću ministara i Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Dakle, govorimo o neophodnom zaključivanju međudržavnih sporazuma sa susjednim državama Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom i jako je bitno da se ovo pitanje riješi od strane nadležnih institucija. Naime, bez realizacije ove aktivnosti dolazi u pitanje realiziranje strateškog cilja, a to je preuzimanje odgovornosti za pružanje usluga u tzv. gornjem dijelu zračnog prostora BiH, a što je planirano za 05.12.2019. godine”, kazali su u Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi.

Susjedi konačno prestaju pružati usluge na bh. nebu?

Podsjećamo, Vijeće ministara BiH je na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa usvojilo prijedlog međudržavnih sporazuma sa susjednim državama, kao temelj za početak pregovora. Neophodno je da isto uradi i Predsjedništva Bosne i Hercegovine kako bi pregovori i formalno započeli i okončali u predviđenom roku.
U interesu svih u BiH je da BHANSA prije kraja godine preuzme punu odgovornost za pružanje usluga u zračnoj plovidbi iznad svog teritorija.

“Nema niti jednog objektivnog razloga za usporavanje i otežavanje ovog procesa koji je od povijesnog značaja za Bosnu i Hercegovinu”, kazali su za Klix.ba iz BHANSA-e.

Naša država je prije pet godina započela process preuzimanja potpune kontrole zračnog prostora iznad svoje teritorije. BiH trenutno kontroliše zračni proctor do 10.000 metara nadmorske visine, dok iznad te visine usluge u zračnom prostoru pružaju susjedne države.

Biznis.ba / Klix.ba