Boeing 737 MAX dobio zeleno svjetlo, opet smije letjeti

SAD je u srijedu dao zeleno svijetlo Boeingu 737 MAX da ponovo bude uveden u linijske letove u putničkom prometu nakon dvogodišnjeg prizemljenja zbog dviju nesreća u razmaku od pet mjeseci u kojima je poginulo 346 ljudi.

Na zrakoplovu je, prije ponovnog puštanja u promet, izvršeno više modifikacija. Američka Savezna agencija za zračni promet (FAA) je k tome precizirala da piloti moraju proći posebnu dodatnu obuku koja je neophodna za upravljanje tim zrakoplovom na američkom nebu. Osobito važno je imati na umu ne samo pilote velikih zapadnih zrakoplovnih kompanija, rečeno je.

Nesreće s Boeingom 737 MAX dogodile su se naime u Indoneziji i Etiopiji. Aviokompanije čiji su zrakoplovi Boeing 737 MAX prizemljeni u zračnim lukama više od 20 mjeseci morat će obaviti temeljiti pregled zrakoplova i obaviti sve potrebne popravke. Što se tiče zrakoplova uskladištenih u tvrtki Boeing, njih će pregledati inspektori FAA.

Zračna kompanija American Airlines već je najavila let tim zrakoplovom krajem prosinca. Regulatorna tijela za civilno zrakoplovstvo u ostalim zemljama obavit će vlastite inspekcije zrakoplova te se ne očekuje da će se Boeing 737 MAX tako brzo vratiti na svjetsko nebo.

Proizvođač zrakoplova je u priopćenju odgovorio da je ta odluka “važna etapa” u povratku Boeinga 737 MAX u zračni promet te da će s regulatornim tijelima u svijetu naporno raditi kako bi taj povratak bio što brži. Proizvođač Boeinga u Seattleu trenutno raspolaže s 450 tih zrakoplova.

(Hina)