Brojnim malim firmama u Velikoj Britaniji prijeti zatvaranje

Rekordan broj malih poduzeća u Velikoj Britaniji mogao bi idućih 12 mjeseci staviti ključ u bravu, upozorava britansko udruženja malih kompanija (FSB), a prenosi BBC.

FSB procjenjuje da bi bez daljnje vladine pomoći za lakše otklanjanje posljedica pandemije covida-19, više od četvrt milijuna poduzeća moglo biti ugašeno.

Te procjene zasnivaju se na istraživanju provedenom među 1.400 malih preduzeća, od kojih je pet odsto odgovorilo da očekuju zatvaranje u ovoj godini.

Kada bi se te brojke preslikale na cijelu zemlju, približno 250.000 od 5,9 miliona malih preduzeća u Velikoj Britaniji moglo bi nestati.

Predsjednik FSB-a Majk Šeri izjavio je da “razvoj mjera podrške kompanijama nije pratio korak s intenziviranjem ograničenja” uvedenih radi suzbijanja covida-19.

“Kao rezultat toga, riskiramo gubitak stotina hiljada jako dobrih, u konačnici održivih malih preduzeća u ovoj godini, na ogromnu štetu za lokalne zajednice i živote pojedinaca”, kaže Šeri.

Udruženje je ministarstvu finansija predložilo uvođenje podsticaja koje bi trebale pomoći mnogim samozaposlenim radnicima i preduzetnicima, koji su trenutno isključeni iz podsticaja.

Dobije li zeleno svjetlo ministara, FSB-ov predloženi program podsticaja omogućio bi isplatu do 7.500 bespovratnih funti za kompenzaciju tromjesečne izgubljene dobiti. Ta bi mjera bila ograničena na one koji zarađuju manje od 50.000 funti godišnje.

Odluka ministarstva financija o FSB-ovu prijedlogu očekuje se ovog mjeseca.

Iz ministarstva finansija su saopštili da trenutačno nemaju ništa u planu, tek napominjući da su “naši programi potpore osmišljeni kako bi pomoć dobili oni kojima je najpotrebnija, štiteći istovremeno porezne obveznike od prevara”.

“Ali, dakako da se sve i dalje razmatra i da smo uvijek otvoreni za daljnje zamisli”, poručili su.

Biznis.ba / NN