Budvanski ugostitelji: Potrebni su nam gosti, ne subvencije

Mjere za turizam iz trećeg Vladinog paketa nesu dovoljne, ocijenio je danas član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja Budve Ilija Armenko, ističući da su za spas turističke sezone na crnogorskom primorju neophodni gosti.

“Nama trebaju gosti, a ne subvencije. Pomoć za plate je trenutno potrebnija sjeveru. Nama na primorju trebaju gosti. Ne mogu turizam da vode ljudi koji ne znaju da plivaju”, izjavio je Armenko za Podgorički dan.

Podsjetivši da je turizam u Crnoj Gori u ovoj godini pao za 92 odsto, istakao je da Vlada treba da otvori granice i da dozvoli ulazak iz svake zemlje svijeta uz negativan test na virus korona.

“To je trebalo da se uradi još 1. maja. Da je tako bilo, sada bismo imali dobru sezonu. U sadašnjoj situaciji, da avgust bude najbolji ikada, biću na nuli. Već sam 40 odsto u minusu, jer su rekli da će otvoriti granice u junu i julu”, istakao je Armenko.

To je ilustrovao činjenicom da ima kafanu na najboljoj lokaciji, a da je u junu imao 1.860 evra pazara.

Vlada je trećim paketom predvidela subvencije na zarade od 70 odsto minimalne bruto zarade u sektoru turizma i 50 odsto u sektoru ugostiteljstva.

Biznis.ba / Tanjug