Delegacija Vlade FBiH posjetila štandove domaćih kompanija

Delegacija Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, koju predvodi premijer Federacije BiH Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, prisustvovala je otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru.

U svom obraćanju prisutnim tokom svečane ceremonije otvaranja, premijer Novalić je izrazio zadovoljstvo zbog ponovnog održavanja mostarskog sajma. Iako je pandemija, prema riječima premijera Novalića, prevashodno negativno utjecala na zdravstvo i ekonomiju, što je za posljedicu imalo i gubitak 27 hiljada radnih mjesta, svi pokazatelji govore da je oporavak privrede u Federaciji bolji nego prije pandemije i da je ostvaren rast bruto društvenog proizvoda od 7,5 posto.

Zahvaljujući mjerama Vlade Federacije BiH i našim vrlo žilavim privrednicima, nakon dvije godine vratili smo radna mjesta i pomakli ekonomiju na najvišu razinu u historiji. Ne mislimo na tome stati. Ovaj sajam govori da postoji optimizam. Kao što znate 95 posto privrede BiH čine domaći investitori. Zato smo se veoma trudili da im pomognemo, od poreskog oslobađanja do transfera u privredu od oko 870 miliona KM, što je imalo efekta. Dobro smo znali da će se nakon ove krize neki lanci snabdijevanja pomjeriti sa srednjeg i dalekog istoka prema istočnoj i jugoistočnoj Evropi, gdje se i mi nalazimo. Zato smo naročito pokušali održati svoje izvoznike. Nikada u Federaciji nismo imali tako veliki izvoz od 9,6 milijardi KM – istakao je premijer Novalić.

Dodao je da je Vlada Federacije pripremila nove zakone koji trebaju da budu dodatni poticaji našoj privredi, a to su zakon o dohotku i zakon o doprinosima koji će, kako je istakao, donijeti desetine hiljada novih radnih mjesta.

Delegacija Vlade FBiH posjetila je štandove svih javnih preduzeća Federacije BiH koji izlažu na Sajmu.

Jedan od njih je i štand BH Pošta koje i ove godine učestvuje na Sajmu privrede u Mostaru. I ove godine u svom izložbenom prostoru BH Pošte su predstavile svoje tradicionalne i nove usluge koje su prilagodili zahtjevima korisnika. O uslugama kao što su BH PostExpress, PostPak, PostCash, te brojnim drugim uslugama koje nudimo korisnicima, sve informacije posjetitelji sajma mogu dobiti od naših predstavnika na štandu, kao i iz reklamnog materijala kompanije.

(Biznis.ba)