Džindić: Do kraja godine partner za Aluminij ili kraj

U zgradi Vlade FBiH u Sarajevu okončani su pregovori sa predstavnicima multinacionalne firme WAQT Trade LLC, sa sjedištem u Dubaiju, koji su ranije izrazili interes za kupovinu većinskog vlasništva nad mostarskim Aluminijem.

Radni sastanak sa potencijalnim investitorom trajao je više od dva sata.

“Predloženi koncept je da se uradi finansijska i tehnička analiza, koju će od sutra krenuti raditi. Nakon toga, napraviće model i sa svog stajališta procijeniti vrijednost kompanije, a iza toga sa svim vlasnicima ući u pregovore o mogućem modelu preuzimanja kompanije”, rekao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić nakon sastanka.

Razgovarano je i o mogićnostima pregovora sa aktuelnim dužnicima.

“Ono što su naglasili jeste da su radnici i iskustvo radnika Aluminija najveća vrijednost u ovom trenutku. Možete kupiti opremu, lokaciju i sve drugo, ali radno iskustvo koje danas posjeduju radnici ne možete kupiti”, rekao je on.

Kako je pojasnio, multinacionalna firma WAQT Trade LLC bavi se ne samo klasičnim topljenjem aluminija i prodajom sirovine, nego i recikliranjem otpadnog aluminija, te finalnom proizvodnjom.

“Nakon finansijske analize, tehničkog pregleda, te pravljenja programa proizvodnje uz povećanje proizvodnje za 100 posto, razgovarali smo i o modelu finansiranja u fazi preuzimanja. Dobili smo od njih čvrste garancije da će program biti ozbiljan i da neće biti finansijski uslovljen. Dakle, postoji dovoljno novca i volje, nakon izrade modela, da se uđe u razgovore sa tri elektroprivrede i svim drugim proizvođačima i distributerima električne energije o otkupu dovoljne količine električne energije za funkcionisanje Aluminija u narednih pet do deset godina”, istakao je resorni ministar.

Nakon što potencijalni investitori naprave model, dodao je, u planu je izrada trogodišnjeg, a zatim i desetogodišnjeg plana rada Aluminija.

“Taj plan bi podrazumijevao potpuni oporavak, potpuno vraćanje na mjesto gdje Aluminij treba da bude u nekom normalnom ekonomskom okruženju”, kazao je Džindić.

On je najavio da će sutra biti nastavljeni pregovori sa Glencore-om, pojasnivši da raniji pregovori sa ovom švajcarskom firmom nisu bili u dobroj fazi, ali da sada traže novi sastanak.

Napomenuo je da Glencore želi struju do kraja godine kupovati po cijeni od 50 eura po megavatsatu.

“Više će se znati na sutrašnjem sastanku”, dodao je on.

Ocijenio je da je sastanak sa investitorima iz Dubaija bio konkretniji.

“Mislim da bi se u nekom njihovom planu od tri do šest mjeseci mogla napraviti neka uspješna priča”, zaključio je Džindić.

Na konstataciju novinara kako se čini da postoji opredjeljenje za investitora iz Dubaija, on je odgovorio da to ne stoji.

“Nisam to rekao. Kada bih birao između ove dva, podjednako su na istoj poziciji. Investitori iz Dubaija bili su konkretniji, nisu tražili nikakve ustupke, niti podsticaj za prodaju električne energije. Vlada je jasno rekla da ne može podsticati, a oni nisu tražili niti jedan pfening podrške od Vlade FBiH. Oni su spremni da preuzmu nakon što naprave i razrade kompletan model na tržišnim osnovama”, poručio je Džindić.

(Biznis.ba)