Enisu Džafiću novi mandat na čelu Željeznica FBiH

Vlada Federacije BiH je danas u Mostaru dala saglasnost za imenovanje Enisa Džafića za direktora “Željeznica FBiH” na novi četverogodišnji mandat.

Ovakva odluke Vlade FBiH potvrda je odličnih rezultata i uspjeha koje su Željeznice FBiH ostvarile tokom prethodnog Džafićevog mandata.

Pod Džafićevim rukovođenjem Željeznice FBiH su ostvarile rekordnu operativnu dobit, a zabilježen je i konstantan rast prevoza roba i putnika. Nastavljen je i kontinuitet smanjenja glavnog duga prema Poreskoj upravi FBiH pa danas kompanija redovno izmiruje ne samo tekuće obaveze, nego i obaveze koje su nastale u ranijim periodima.

Ova kompanija je za vrijeme Džafićevog mandata ostvarila i veliki uspjeh na međunarodnom tržištu.
Opravkom dvije lokomotive  serije 1141, vlasništvo željeznica Republike Hrvatske – HŽ Carga, Željeznice FBiH su stekle i referencu za tržište EU.

Osim toga Željeznice FBiH su u proteklih nekoliko godina uspješno zaustavile trend nabavke usluga  generalne opravke  šinskih  vučnih i vučenih vozila, te postepeno ovladale održavanjem vlastitog voznog parka u 100 % kapacitetu te kontinuiranim unapređenjem i nastupom na tržištu kroz nekoliko Ugovora o pružanju usluga, prerasle iz nekoga ko nabavlja usluge u nekoga ko pruža usluge generalnog  remonta i modernizacije šinskih vozila.

 

Biznis.ba