EU daje 11,7 miliona eura za dionicu Tarčin – Ivan

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Matteo Rivellini su potpisali sporazum o grantu Evropske unije u vrijednosti 11,78 miliona eura za izgradnju poddionice Tarčin – Ivan na Koridoru 5C.

Ugovor o grantu za finansiranje izgradnje autoceste na koridoru 5C potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju virusa COVID-19.

Zahvaljujući ovim grant sredstvima Evropske unije bit će finansirani radovi na izgradnju nove dionice autoceste približne dužine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmorište na dionici Tarčin – ulaz u tunel Ivan.

Ministar Bevanda ocijenio je da je ovo projekt koji nije značajan samo za BiH nego i za regionalno povezivanje jer je dio Panevropskog koridora 5C koji vodi ka Jadranskom moru.

“Ovo je projekt koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratit će udaljenost na ovoj dionici spajanjem ceste M17 s koridorom 5C. Osim bržeg i ugodnijeg putovanja izgradnjom ove moderne ceste otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava zaštita okoliša”, naglasio je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Projekt će implementirati JP “Autoceste Federacije BiH”, a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Biznis.ba / FENA