Ganić : Tražiti od EU državnu kvotu za čelik PC16 iz BiH

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić uputio je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću od kojih traži da se angažiraju na rješavanju problema kompanije “ArcelorMittal” Zenica izazvanih uvedenim mjerama zaštite Evropske unije na uvoz čelika i proizvoda od čelika, koje bi trebale ostati na snazi do jula 2021. godine, saopćeno je iz Pres-službe tog kantona.

S obzirom na to da BiH za proizvod toplovaljana žica i rebro u koturu PC16 nije dobila državnu kvotu, ArcelorMittal Zenica, kao najveći izvoznik čelika iz BiH, ovu kvotu primjenjuje samo na rebrasti betonski čelik u šipkama PC13, dok se PC16 može uvesti u EU samo u okviru Globalne kvote jer su količine ArcelorMittala ispod pet posto od ukupnog uvoza EU.

Kako su turski proizvođači za vrlo kratko vrijeme ispunili svoju državnu kotu, iskoristili su i cjelokupnu Globalnu kvotu, tako da ArcelorMittal, pošto je mali proizvođač, više ne može prodavati svoju žicu i rebro u koturu putem Globalne kvote jer je ova kvota već potrošena.

Premijer Ganić u pismu podsjeća da je privreda Zeničko-dobojskog kantona kičma razvoja privrede BiH te imajući u vidu da je ovaj kanton zadržao lidersku poziciju u FBiH kad je u pitanju pokrivenost uvoza izvozom, uvedene mjere zaštite EU već negativno utječu na izvoz iz ZDK.

Ako takvo stanje bude nastavljeno, postoji mogućnosti i za eventualni gubitak radnih mjesta jer proizvodi PC16 – žica i rebro u koturu čine 65 posto ukupne proizvodnje ArcelorMittala Zenica.

– S obzirom na to da BiH ima potpisan Sporazum o stabilizaciji i priduživanju sa EU, koji su regulisani odnosi BiH i EU, a koji podrazumijeva slobodnu trgovinu i ukidanje carina, smatramo da EU treba izuzeti našu državu iz zaštitnih mjera te smanjiti granicu od 5% izvoza u periodu 2016-2018. na 3% izvoza za PC16. Sve članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) su dobile Državnu kvotu, a BiH nije, iako je izvoz ArcelorMittala bio 4,958 % – navodi u pismu premijer ZDK.

Pored potrebe brzog rješavanja nastale situacije u smislu da se izdejstvuje dodjela Državne kvote za EU za PC16, u Vladi Zeničko-dobojskog kantona očekuju da se intenzivira pristup ka punopravnom članstvu u Svjetsku trgovinsku organizaciju koja bi omogućila postizanje boljih trgovinskih dogovora sa drugim državama, odnosno da se obezbijedi slobodna trgovina s EU.

Biznis.ba / FENA