Iran nastavlja izvoz nafte uprkos prijetnjama Trumpa

Iranski predsjednik Hassan Rouhani poručio je kako će njegova država čvrsto stati protiv prijetnji Sjedinjenih Američkih Država zbog pošiljki nafte, nakon što je Washington vratio ekonomske sankcije Islamskoj Republici.

– Ako Amerikanci žele nastaviti održavati ovu nemoguću ideju, moraju znati i njene posljedice. Ne mogu ni pomisliti kako Iran neće izvoziti naftu koju će drugih uvoziti – kazao je on za državni medijski servis.

On nije naveo koje su posljedice u pitanju, no ranije su iranski zvaničnici prijetili blokadom Hormuškog moreuza, velike trgovačke pomorske rute na Bliskom istoku, sve u znak odgovora na američke poteze.

Washington je te prijetnje odbacio kao blef.

Tokom susreta sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Koreje Rijem Yong-hoom u Teheranu u srijedu, Rouhani je upozorio kako je SAD „nepouzdan i nevjerodostojan“ pregovarački partner koji nije ispoštovao „nijednu od svojih obaveza“, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ri je također kazao kako su sankcije Iranu „nepravilne i suprotne međunarodnim standardima“.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog svog programa nuklearnog oružja.

Prva runda ponovo uspostavljenih američkih sankcija za mete je imala avio i autoindustriju, kao i bankarski sistem države. Druga runda koja će udariti energetski sektor azijske države bit će nametnuta 5. novembra.

Države poput Rusije, Kine i Turske, međutim, objavile se kako neće poštivati američke sankcije i nastavit će trgovinu sa Iranom. I evropske države su poručile kako će poštivati nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. i nastaviti sa trgovinom.

Biznis.ba / FENA