Italijanski trgovci otpustiće 50.000 radnika zbog neradne nedjelje

Italijanski trgovački lanci procijenili su da će morati otpustiti desetine hiljada zaposlenika ako vlada ustraje na prijedlogu zabrane rada nedjeljom.

Frančesko Puljeze, izvršni direktor trgovačkog lanca Conad izjavio je britanskom Guardianu da će zabrana rezultirati s 40.000 do 50.000 otkaza.

Istovremeno će ojačati internet kupovinu što će se negativno odraziti i na velike i male trgovce. Procjenjuje se da nedjeljom kupuje oko 19,5 miliona Italijana, a taj je dan drugi najlukrativniji u sedmici. Sadašnje zakonsko rješenje dopušta trgovcima samostalno određivanje radnog vremena nedjeljom, zavisno o potražnji.

“Zabranjivanje rada nedjeljom u vrijeme kada svijet ide u drugom smjeru je smiješno. Uvijek me brine kada država počne govoriti kada treba kupovati”, dodao je Puljese. Ideju promjene regulative vezane za rad trgovaca nedjeljom iznio je zamjenik premijera Luđi di Majo. Kazao je kako će vlada uvesti do kraja godine mjere koje ograničavaju radno vrijeme u velikim trgovačkim centrima. Motiv tog poteza je zaštita porodičnih vrijednosti.

Naime, liberalizaciju rada nedjeljom uvela je 2012. vlada Marija Montija kako bi ojačala ekonomski rast. Izmjene su uvedene uprkos pritisku Katoličke crkve, sindikata i udruga malih trgovaca. Međutim, stručnjaci za radno pravo upozoravaju na štetne posljedice vladinog prijedloga. Stopa nezaposlenosti u julu je pala na 10,4 odsto, ponajviše zbog rasta zapošljavanja na određeno vrijeme.

Otkako je koalicijska vlada desničarske Lige i populističkog Pokreta pet zvijezda preuzela vlast početkom juna, izgubljeno je 90.000 radnih mjesta s ugovorima na neodređeno vrijeme, pokazuju podaci statističkog ureda Istat.

Marko Maraca, profesor na rimskom univerzitetu Luis upozorava kako većina ugovora o radu na neodređeno u trgovini podrazumijeva rad nedjeljom, za što su zaposlenici više plaćeni.

“Ta će mjera uticati na visinu plaća, kao i broj zaposlenih samo preko vikenda”, naglašava Maraca.

Biznis.ba