Kanada će tužiti VW zbog skandala s emisijama izduvnih gasova

The logo of German car maker Volkswagen (VW) is seen at Northern Virginia dealer in Woodbridge, Virginia on September 29, 2015. Wall Street stocks dropped for the week despite some improving US data as worries ranging from a slowing Chinese economy to the Volkswagen emissions scandal dampened sentiment. Volkswagen came under pressure after reports surfaced concerning the manipulation of values of emission in VW vehicles equipped with diesel engines. AFP PHOTO/PAUL J. RICHARDS / AFP / PAUL J. RICHARDS (Photo credit should read PAUL J. RICHARDS/AFP/Getty Images)

Kanadska vlada objavila je u ponedjeljak da će tužiti njemačkog proizvođača automobila Volkswagen za svjesni uvoz automobila koji krše standarde o emisiji izduvnih gasova.

Volkswagen se suočava sa 58 optužbi za kršenje kanadskog zakona o zaštiti okoliša, kao i dvije druge optužbe za pružanje pogrešnih informacija zvaničnicima.

Između 2008. i 2015., Volkswagen je u Kanadu izvezeo 128.000 vozila s dizelskim motorima koji su bili opremljeni softverom koji je omogućavao da izgleda da automobili proizvode manje emisije izduvnih gasova od stvarnih.

U izjavi iz VW-a je navedeno da sarađuju s kanadskim istražiteljima i da su već pripremili sporazum o priznanju krivice uoči prvog pojavljivanja na sudu u Torontu u petak.

Volkswagen se trenutno suočava s tužbama u više od 50 zemalja zbog skandala koji je već koštao kompaniju više od 27 milijardi eura zbog novčanih kazni i odšteta za kupce, prenosi DW.

 

(FENA)