Košarac: Pomoć kompanijama koje se bave proizvodnjom i izvozom

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je prilikom današnje posjete firmi “SIK” u Mostaru da je posebna obaveza ovog ministarstva da pomogne kompanijama koje se bave izvoznim djelatnostima.

SIK je specijalizovana firma za zavarivanje i mašinsku obradu i djeluje u 12 industrijskih oblasti.

Košarac je naglasio da u “SIK”-u radi oko 200 radnika iz FBiH i iz Republike Srpske, da je prosječna plata 1.700 KM i da svi imaju iste uslove rada.

“Ova firma je 100 odsto orijentisana na izvoz. Obaveza je ovoga ministarstva da posebnu pažnju posveti kompanijama koje se bave izvoznim djelatnostima, odnosno proizvodnjom i izvozom”, rekao je Košarac.

On je istakao da trgovinski promet ove kompanije iznosi oko 20 miliona KM što govori dovoljno o tome da institucije nadležne za spoljnotrgovinski promet moraju imati poseban osjećaj za njih, koristeći pozitivne zakonske propise.

SIK je, dodao je Košarac, kao i brojne druge kompanije, imala više zahtjeva za određenu vrstu olakšica.

“Vjerujem da ćemo moći da odgovorimo ovoj i drugim kompanijama koje imaju zahtjeve i da time dodatno afirmišemo domaću proizvodnju i omogućimo što veći spoljnotrgovinski promet izvozno orijentisanih kompanija”, naglasio je Košarac.

On je podsjetio da se po preuzimanju mandata opredijelio sa svojim kabinetom i na preporuke predsjedavajućeg Savjeta ministara da značajan dio svog vremena provede na terenu.

Konstatovao je da je to je izuzetno važno s obzirom na činjenicu da je značajno sagledati sve poteškoće sa kojima se susreću ljudi angažovani u realnom sektoru.

“Sa tog aspekta, a cijeneći karakter kompanije SIK i njenu poslovnu politiku, došao sam da razgovaramo o novim razvojnim planovima sa jedne strane, a sa druge da na adekvatan način saznamo više informacije o tome kako pandemija virusa korona utiče na ovu granu privrede”, rekao je Košarac.

Menadžer SIK-a Denis Delić rekao je da je ministar iskazao spremnost da pomogne kompaniju u suspenziji određenih tarifnih brojeva što će im pomoći da djeluju konkurentno na tržištima u Češkoj, Poljskoj i drugim zemljama.

“S obzirom na krizu, ovu sada ali i onu koja se prije nekoliko godina desila u industriji automobila, važno nam je da postignemo uštede. Apsolutno smo zadovoljni podrškom Ministarstva. Imali smo u bližoj prošlosti i uvoz mašina na koje nismo platili carinu”, rekao je Delić.

Osim Košarca, u posjeti SIK-u bila je i zamjenik ministra Ljiljana Lovrić, a zajedno su obišli i proizvodne pogone, te razgovarali sa radnicima.

Biznis.ba