Milijardu dolara u Bitcoinima misteriozno nestalo

Još u aprilu 2013. godine FBI (Federni biro za istrage) je ugasio “Silk Road”, ilegalno tržište na dark webu na kojoj se trgovalo drogom i oružjem.

Njen osnivač Ros Ulbriht osuđen je na dvostruki doživotni zatvor i još 40 godina 2015. godine, a smatra se da je on vlasnik ilegalno stečenih oko 70.000 Bitcoina koji su od gašenja Silk Roada mirovali na jednom kriptoračunu. Međutim, ovog utorka je primjećeno da su se Bitconi koji se dovode u vezu s Ulbrihtovim tržištem aktivirali.

Nepoznata osoba, možda povezana s Ulbrihtom ili “Silk Roadom”, prebacila je u jednoj transakciji svih 70-ak hiljada Bitcoina, vrijednih gotovo milijardu američkih dolara, na drugu Bitcoin adresu (wallet). Transakcija je koštala 12 dolara, a zapis o njoj ostao je na blokčejnu. Odatle i podatak o tome da se ovi Bitcoini povezuju sa “Silk Roadom”, što je dokaz dodatno ojačan činjenicom da ih niko nakon gašenja ovog Dark web tržišta nije dirao.

Za sada nije poznato ko je, kako i zašto premjestio ovu veliku količinu kriptovalute, a iz svega se ne isključuje niti Ulbriht. On je u zatvoru, ali putem porodice koja upravlja njegovim Twitter računom povremeno komunicira s javnošću. Ako za ovu transakciju nije odgovoran on ili neko s njim povezan, treća je mogućnost da se radi o krađi, odnosno da je neko uspio da dekriptuje zaštitu walleta i tako se ilegalno domogao – ilegalno zarađenih Bitcoina.

Dodatnu sumnju na ovu aktivnost baca i činjenica da se dogodila na sam dan američkih predsjedničkih izbora. Dakle, neko je prebacivao veliku količinu Bitcoina vjerovatno u nadi da to niko od medija i javnosti, zaokupljenih politikom, neće primjetiti. Sada se očekuje da će ove Bitcoine neko pokušati i da unovči, što bi moglo dati nove tragove i naznake o tome ko ima pristup Ulbrihtovom bogatstvu.

(Telegraf.rs)