Novalić i Nelson o ekonomskim i evropskim temama

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericom Nelsonom, a tokom susreta naglašen je značaj jačanja vladavine prava i potreba prilagođavanja zakonske regulative privlačenju stranih investitora.

U središtu ekonomskih tema koje su dominirale današnjim susretom bilo je stvaranje što povoljnijeg poslovnog okruženja izmjenom zakonskih rješenja koja bi omogućila snažnije prisustvo stranih investitora, posebno onih iz Sjedinjenih Američkih Država.

– Trebamo definirati područja od američkog interesa u Federaciji BiH u narednom periodu i otvoriti poglavlje što značajnijeg američkog prisustva na našem tržištu, što možemo ostvariti u više područja – kazao je Novalić.

Kao jedna od velikih prilika za prezentaciju domaće ekonomije naveden je predstojeći sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji bi trebao biti održan u maju ove godine u Sarajevu koji će, uz guvernere EBRD-a, okupiti i veliki broj poslovnih ljudi iz cijelog svijeta.

Obostrano je konstatirano da su pogledi na budućnosti i ekonomski razvoj gotovo identični i da iznesene ideje u narednom periodu treba konkretizirati da bi se što prije pristupilo njihovoj realizaciji, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Ambasador Nelson ovu godinu nazvao je godinom velikog iščekivanja, posebno nakon predaje odgovora na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije i ubrzanja puta BiH ka evropskim integracijama te je izrazio nadu za nastavak i poboljšanje saradnje na putu ka NATO-u.

 

Biznis.ba / FENA