Novalić: Pronaći kompromis za rasterećenje poslodavaca

Konferencija “Inicijativa 20+5+6 – Stanje i perspektive ekonomskog razvoja” počela je u srijedu u Mostaru u organizaciji Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine i Večernjeg lista, a pod pokroviteljstvom Izaslanstva Europske komisije u BiH.

U fokusu konferencije, koja je okupila više od 200 biznismena, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti te međunarodnih organizacija, je “Inicijativa 20+5+6” koja predstavlja set prijedloga novih zakona, izmjena i dopuna postojećih zakona te izmjena i dopuna podzakonskih akata, s ciljem rasterećenja privrede i poboljšanja poslovnog ambijenta.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović istakao je kako je današnja konferencija zapravo okupljanje oko jedne dobre ideje, ideje ekonomskog rasta i razvoja FBiH i BiH te povećanja životnog standarda građana i radnika, kazavši kako bh. društvo zaslužuje jedan bolji ambijent i jedan veći standard koji se zaista može napraviti.

Uloga poslodavaca je, kako je dodao, da zauzme jedan partnerski odnos.

– Mi želimo preuzeti svoj dio tereta u ovom društvu, jedan partnerski odnos s Vladom, sa sindikatima i sa svim ostalim učesnicima procesa i naravno povećanje ekonomskog rasta i poboljšanje kompletnog ambijenta – ocijenio je Smailbegović.

Ciljevi ove čitave priče su, kako je kazao, rasterećenje privrede, što će značiti veće naplate javnih prihoda, smanjenje sive ekonomije u značajnoj mjeri povećanje investicija i podizanje konkurentne sposobnosti domaće privrede.

– Sigurni smo i da će svako ovo rasterećenje ili smanjenje ići u korist radnika – podcrtao je.

U okviru konferencije “Inicijativa 20+5+6 – Stanje i perspektive ekonomskog razvoja” bit će održana dva panela. Prvi panel nosi naziv “Zašto je rasterećenje gospodarstva prioritet za rast i razvoj bh. društva?”, a o toj temi govorit će panelisti Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije BiH, Miljenko Crnjac, direktor i vlasnik kompanije M.C.I. iz Širokog Brijega, Petar Ćorluka direktor i vlasnik kompanije Violeta Grude, Branimr Muidža, direktor Tvornice cementa Kakanj, Snježana Koepruner, direktorica kompanije GS-TMT Travnik i Adem Hanić, direktor TMD Group Gradačac. Moderator ovog panela je Marin Ivanišević, vlasnik i direktor računovodstvene kuće Revicon.

“Sinergija kreatora ekonomskih politika – predstavnika vlasti i poslovne i međunarodne zajednice – u kreiranju povoljnijeg poslovnog ambijenta” naziv je drugog panela. O toj temi govorit će panelisti Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Jelka Milićević, ministrica financija Federacije BiH, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a i Khaldoun Sinno, otpravnik poslova Izaslanstva Europske unije u BiH. Moderator drugog panela je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Fadil Novalić, federalni premijer, kazao je da bi „Vlada FBiH trebala sračunati šta je to realno“.

– Vidite da zdravstvo traži više novca, penzioneri, također, a poslodavci manje opterećenje. Svi se slažemo da treba biti manje opterećenje, zbog odlaska mladih, boljeg zdravstva, a mislim da možemo naći kompromis i Vlada se može očitovati o tome ove jeseni, ali nemojmo zaboraviti da su to najteži zakoni i da se to može riješiti za jednu sedmicu – kazao je Novalić.

Osvrnuvši se na situaciju u „Aluminiju“, on je rekao da uvezivanje radnog staža za radnike ovog preduzeća nije, uopće, problematično.

Naveo je i da se Vlada FBiH aktivno uključila u priču u vezi pronalaska strateškog partnera te da su jučer razgovarali s investitorima iz Engleske.

– „Aluminij“ će živjeti, kako to kažemo u prepakovanom obliku, ali u tržišno opstojnijem obliku – iznio je Novalić.

Organizatori očekuju kako će konferencija u Mostaru omogućiti da se u direktnom razgovoru dobiju stavovi predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti o zakonskim rješenjima koja je predložilo Udruženje poslodavaca FBiH kroz “Inicijativu 20+5+6”.

Biznis.ba