Ponude za izgradnju poddionica Vranduk – Ponirak na Koridoru 5C dostavile četiri kompanije

U sjedištu JP Autoceste FBiH d.o.o. u Mostaru u utorak je obavljeno javno otvaranje ponuda za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica Poprikuše-Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Vranduk-Ponirak, izvijestili su iz Press služba JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar.

Ponude za izgradnju poddionice Vranduk – Ponirak predale su sljedeće kompanije:

CENGIZ INSAAT SANAYI VE TICARET A.S.;

JV: EURO-ASFALT d.o.o. i STRABAG AG;

KOLIN Insaat Turizam Sanayi ve Ticaret A.S.;

Consortium of AZVIRT L.L.C. i HERING d.d.

Trasa autoceste poddionica Vranduk-Ponirak dio je dionice Nemila-Donja Gračanica (Zenica sjever) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Nemila-Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak-Vraca.

Poddionica počinje u južnom dijelu naselja Nemila – lokacija Stara stanica. S dva mosta prelazi rijeku Bosnu dok tunelom Vranduk trasa prolazi regiju Vranduk, a dalje se nastavlja iznad naselja Koprivna, s desne strane rijeke Bosne i završava nadomak naselja Ponirak.

Na dužini od 5,3 kilometra gradit će se potporni zidovi, dva mosta (l=390 m; l=340 m), tunel (lijeva cijev 456 m i desna 312 m) i tri vijadukta (l=81 m; l= 90 m; l = 112 m).

Predviđeni rok izgradnje je 24 mjeseci.

Izgradnja poddionice Vranduk-Ponirak financirat će se sredstvima osiguranim kod OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID), navodi se u izvješću.

Biznis.ba / FENA