Privredna komora FBiH i FIPA u posjeti Volkswagenu i Mercedes-Benzu

The logo of German car maker Volkswagen (VW) is seen at Northern Virginia dealer in Woodbridge, Virginia on September 29, 2015. Wall Street stocks dropped for the week despite some improving US data as worries ranging from a slowing Chinese economy to the Volkswagen emissions scandal dampened sentiment. Volkswagen came under pressure after reports surfaced concerning the manipulation of values of emission in VW vehicles equipped with diesel engines. AFP PHOTO/PAUL J. RICHARDS / AFP / PAUL J. RICHARDS (Photo credit should read PAUL J. RICHARDS/AFP/Getty Images)
Sastanci sa predstavnicima Volkswagena su održani u uredu komore u Forum Autovisionu, istraživačko-razvojnom centru Volkswagena, kojeg Komora već drugu godinu koristi za promociju automobilske industrije FBiH.

Tom prilikom je razgovarano o trenutnom stanju automobilske industrije sa aspekta VW kao i o planovima za naredni period. Tokom razgovora, poseban akcenat je stavljen na mogućnost investiranja VW u BiH te su tom prilikom dogovoreni naredni koraci i aktivnosti koje je neophodno realizovati.

Pored sastanaka u sjedištu Volkswagena, održani su sastanci u Stuttgartu, tačnije centru Mercedes-Benza gradu Sindelfingenu sa predstavnicima istoimene kompanije, gdje su predstavljene kompanije iz BiH koje se bave automotivom, te kao naredna aktivnost je dogovorena zajednička posjeta i predstavljanje kompanija iz BiH predstavnicima Daimler AG.

Od posebnog značaja je posjeta Tehničkom univerzitetu Graz, odjelu Virtual Vehicle, gdje se sa predstavnicima i profesorima razgovaralo o mogućnostima saradnje sa kompanijama iz BiH, kao i otvaranja razvojnog ureda Virtual Vehicle Research Center-a u Sarajevu. Tom prilikom su prezentirana trenutna dostignuća virtualne vožnje i u kojem smjeru se kreće te je dogovorena i posjeta u narednom period Privrednoj/Gospodarskoj komori FBiH i kompanijama koje se bave automotivom, a kojima bi predstavljena tematika mogla biti interesantna.

Biznis.ba