Rekordna ljetna sezona OC Jahorina zahvaljujući dobrim projektima

Predstavnici Olimpijskog centra “Jahorina” predstavili su direktoru Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manueli Nesl i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staši Košarcu rekordne rezultate u ljetnoj sezoni.

Košarac je pozdravio rezultate koje je ostvario menadžment Olimpijskog centra “Jahorina”, ističući da je to dokaz da ovo javno preduzeće ima spremne projekte koji nisu vezani samo za zimski turizam.

“Raduje me činjenica da je EBRD spremna da nastavi dalje razgovore o implementaciji važnih projekata. Top sektor u BiH može biti turizam i treba svi zajedno da damo doprinos strateškom planiranju”, izjavio je Košarac na konferenciji za novinare na Jahorini.

Prema njegovim riječima, primjer dobrog strateškog planiranja jeste Olimpijski centar “Jahorina”, koji je rezultat politika menadžmenta i drugih organa javnog preduzeća, i vrlo jasne politike institucija Republike Srpske, prije svega, Vlade Srpske i drugih institucija, koje smatraju da je veoma važno infrastrukturno razvijati ovu olimpijsku planinu.

“I lokalne zajednice dale su doprinos razvoju Olimpijskog centra i same Jahorine. Iz tog konteksta smatram da je obaveza i da zajednički nivo bude jako konstruktivan”, rekao je Košarac.

Košarac je naglasio da u ministarstvu na čijem je čelu neće sjediti skršenih ruku i imaće intenzivne sastanke kada je u pitanju razvoj turizma u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

On kaže da je jedna od aktivnosti koju Ministarstvo može da sprovede -koordinacija sa finansijskim međunarodnim organizacijama prisutnim u BiH, zainteresovanim za ovakve projekte razvoja turizma, a primjer za to je današnji sastanak.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je da su tokom sastanka sa predstavnicima EBRD-a i Košarcem predstavili dosadašnje i projekte koji se trenutno realizuju na Jahorini.

“Zahvaljujući dobrim projektima koje smo realizovali na planini, ostvarili smo značajne rezultate. Letna sezona je istorijska i rekordna. Do sada smo imali prihode više od 350.000 KM, što je u odnosu na pre tri godine kada smo preuzeli upravljanje Centrom za 4.800 odsto više na Jahorini tokom ljeta. To je istorijski podatak”, rekao je Ljevnaić.

On je dodao da su na sastanku razgovarali o podršci i zainteresovanosti EBRD za projekte na Jahorini, te pokazali šta sve Olimpijski centar planira da radi u narednom periodu.

Ljevnaić podsjeća da su u prethodnom periodu imali veliku podšku ministra Košarca, koji je dolazio na Jahorinu, interesovao se tokom epidemije virusa korona kada je bilo najteže, ponudio pomoć.

Neslova je rekla da Olimpijski centar u domenu turizma i ugostiteljstva raspolaže velikim potencijalom, te da se nadaju da će u budućnosti ostvariti značajne pregovore i napredak u finansijskom smislu.

“Što se tiče nas, mi smo otvoreni za pregovore kada je riječ o privatnom i zajedničkom kapitalu u budućnosti”, istakla je Neslova.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek kaže da razgovori koje su počeli sa EBRD-om dovoljno govore o tome da je Olimpijski centar jedno kredibilno javno preduzeće koje može da ravnopravno razgovara sa domaćim finansijskim institucijama, kao i stranim.

Elek je naveo da se na Jahorini trenutno gradi 200.000 metara kvadratnih hotelskih kapaciteta, što je najveće gradilište na Balkanu.

“Otvoreni smo za saradnju sa svima, a uz pomoć Neslove i Košarca napravićemo neke zajedničke projekte na ponos i radost svih nas i cijele Republike Srpske”, rekao je Elek.

 

Biznis.ba / Srna