SAD i Japan načelno dogovorili trgovinski sporazum

Sjedinjene Američke Države i Japan načelno su pristali na osnovne elemente trgovinskog sporazuma, a američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe rekli su kako se nadaju da će sporazum potpisati u New Yorku sljedećeg mjeseca.

Sporazum će, ako bude formaliziran, smanjiti trgovinske napetosti između dva saveznika, u vrijeme eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata.

Američki ministar trgovine Robert Lightizer rekao je da su u sporazum uključeni poljoprivreda, carine za industrijske proizvode i digitalna trgovina.

Carine na automobile ostaju nepromijenjene.

– To je jako velik posao i postigli smo načelni dogovor. To su milijarde i milijarde dolare. Nevjerovatno za poljoprivrednike – kazao je Trump novinarima, prilikom zajedničke objave s Abeom na samitu G7 u Francuskoj.

Abe je kazao da ostaje još dio posla koji se treba obaviti, ali je izrazio optimizam u vezi zaključenja sporazuma do zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenkih naroda sljedećeg mjeseca.

– Još uvijek preostaje dio posla koji moramo obaviti. Moramo finalizirati ime trgovinskog sporazuma i finalizirati sadržaj samog sporazuma – rekao je on, prenosi Al Jazeera.

– Međutim, želimo biti sigurni da će naši timovi ubrzati obavljanje preostalog posla, kako bi postigli cilj potpisivanja sporazuma na marginama Generalne skupštine UN-a krajem septembra – kazao je Abe.

Trump želi pomoći američkim poljoprivrednicima koji su pogođeni trgovinskim ratom s Kinom, odnosno kineskim carinama na njihove proizvode.

Dio pogođenih poljoprivrednika nalazi se u saveznim državama koje nemaju jasnu opredijeljenost za demokrate ili republikance (swing states), a koje su potrebne Trumpu kako bi postao predsjednik 2020. godine.

Biznis.ba / FENA